Csapdába ejtik az angolnákat

Agárd - Pontyra horgászni a Velencei-tavon 2010. június 1-jén kedden a tó horgászrendje szerint 04 órától ismét lehet. A tóval kapcsolatban más pecás hírekről is beszámolunk.

Tihanyi Tamás

A Magyar Országos Horgász Szövetség  kérésére a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati hatósága a Velencei-tavon június 1-jétől feloldotta a ponty fogásának fajlagos tilalmát.  Bizonyára ez minden horgászt érdekel a tó környékén, de egy olvasónk kérésére megkérdeztük:  miért és miként fogják az angolnákat?
A  Velencei-tó magas vízállása  miatt az illetékes  vízügyi szervek már hetek óta végzik a vízeresztést a dinnyés-kajtori csatornán keresztül. A tóba még annak halászattal történő hasznosítása idején betelepített  angolnákban ilyenkor feléled a vándorlási ösztön, és a legkisebb vízeresztés esetén is szökésnek indulnak. Az európai angolnák is igyekeznek visszavándorolni az Atlanti-óceán nyugati felén lévő Sargasso-tengeri  ívóhelyre.  
A tó hasznosítójának, a Mohosz-nak a  feladata, hogy a tömegesen elvándorló angolnák értékét megmentse és más vizekbe való bejutását megakadályozza, mivel hazai vizeinkbe  tilos nem őshonos halfajokat telepíteni. Ezért  24 órás felügyelet mellett angolnacsapdákat helyeztek el a dinnyés-kajtori csatorna leeresztő zsilipjéhez. A megfogott angolnák természetesen nem helyezhetők vissza a tóba, hiszen éppen a nem őshonos fajok visszaszorítása a cél, így értékesítésre kerülnek:   a bevétel a tó halgazdálkodási céljait szolgálja majd.
   Az idén 9. alkalommal megrendezett évadnyitó  horgászverseny 37 résztvevőjének  kétharmada próbálkozott  sikeresen. A legeredményesebbek voltak:  1. Horváth Gábor (Sárosdi HE),  2. Szöllősi Endre (Székesfehérvári Dolg. HE), 3. Pót Ferenc (Nagydunai HE).  A halászléfőzőket sem riasztotta el a megbízhatatlan idő, az előzetesen nevezett 80 résztvevő közül 74-en eljöttek. 1. helyezett: Csáki Bába Imre  (Székesfehérvár), 2. Tóth Noel (Kiskőrös),  3.  Tóth Jenő (Székesfehérvár).  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!