Chilei földrengés - Újabb erős utórengés, fosztogatók, EU-segély, pápai ima

Újabb, a Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földmozgás rázta meg Chilét, a földlökés epicentruma Talca közelében, a chilei fővárostól, Santiagótól csaknem 180 kilométerre volt az amerikai geofizikai intézet (USGS) vasárnapi előzetes bejelentése szerint.

MTI

A szombati, 8,8-es földrengés óta mintegy hatvan utórengést észleltek, közülük féltucatnyi volt 6-osnál erősebb.

A szombati, pusztító erejű chilei földrengés áldozatai után tovább folyik a kutatás, s a legfrissebb hírek szerint Concepciónban - amelyet leginkább sújtott a földmozgás - egy 14 szintes épület romja alatt akár százan is rekedhettek. Eddig három holttestet találtak a mentők - közölte a chilei televízió. A város polgármestere, Jacqueline van Rysselberghe szerint pedig több mint 15 embert élve emeltek ki a romok alól.

A chilei tv riportja szerint több tucatnyian kezdtek fosztogatni vasárnap reggel Concepción egyik nagy szupermarketjében és még legalább egy másik helyszínen is. A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal is csak nehézségek árán oszlatta szét a raktárakból főleg élelmiszerrel menekülőket.

"Ez nem lopás, ez az elkeseredettség. Nincs mit ennünk, innunk" - kiáltotta egy harmincas nő a TVN köztévé riporterének. Sokan valóban élelmet és közszükségleti cikkeket vittek magukkal, fiatalok csoportjai viszont elektromos háztartási készülékeket is zsákmányoltak, voltak akik hűtőszekrényt cipeltek el.

Rysselberghe polgármester "súlyos társadalmi feszültség" veszélyére figyelmeztetett az 500 ezres városban. "Szükségünk van élelemre a lakosságnak. Készletek híján vagyunk, és ha nem tudjuk ezt megoldani, akkor éjjel súlyos biztonsági problémáink lesznek."

Hárommillió eurós segélyt hagyott jóvá Chile számára az Európai Bizottság vasárnap az előző napi pusztító földrengés miatt. "A chileiekkel való szolidaritás jegyében 3 millió eurót bocsátunk azonnal a helyszínen dolgozó szervezetek rendelkezésére, hogy megerősítsük reagálóképességüket a földrengés utáni első, legkritikusabb napokban" - jelentette be Krisztalina Georgieva humanitárius segítségnyújtási biztos.

José Manuel Barroso bizottsági elnök tett javaslatot a segélyre még szombaton, néhány órával a földmozgás után, majd Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombat este telefonon tájékoztatta a Chilének szóló segély megújításáról Mariano Fernández chilei külügyminisztert.

XVI. Benedek pápa bátorságra ösztönözte a földrengés túlélőit, és arra kérte a katolikus egyházat, hogy vegye ki részét a mentési munkálatokból. A katolikus egyházfő, aki hagyományos vasárnapi imádsága során először olaszul, majd spanyolul szólt a Szent Péter téren összegyűlt zarándokokhoz, közölte, hogy imádkozik a katasztrófa áldozataiért. "Biztos vagyok abban, hogy a szolidaritásban nem lesz hiány" - hangsúlyozta a pápa, s Chile támogatására biztatott minden jótékonysági és egyházi szervezetet.

A chilei Codelco cég, a világ legnagyobb rézbányászati vállalata vasárnap közölte, hogy a nap folyamán - közép-európai idő szerint este 8 órakor - felújítja az előző nap felfüggesztett termelést az El Teniente komplexumban, mivel a San Antonió-i exportkikötőbe vezető utak jó állapotban vannak. A Codelco szombaton egy másik rézbányájában, az Andinában is leállította a munkát.

A Hawaiin működő Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ lefújta az óceán országaira elrendelt cunamiriadót, amelyet a chilei földrengés nyomán hirdettek ki. A központ 53 országra és térségre adott ki figyelmeztetést közvetlenül a földrengés szombati bekövetkezte után, majd vasárnap azt követően vonat vissza, hogy csak kisebb hullámokat jelentettek Japánból és Oroszországból. Jelentősebb károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés.

A japán hatóságok egy fokozattal, nagyobbról normálisra csökkentették a cunamiriadó szintjét - közölte a japán meteorológiai intézet. A fő sziget, Honsú három északi prefektúrájára vonatkozó riadó "normális" szintje nem jelenti ugyanakkor a tanácsolt óvintézkedések teljes felfüggesztését.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!