Budapest Bár másodszor: régi kuplék és kávéházi slágerek újratöltve

Budapest - Sok-sok évtizeddel ezelőtti filmslágereket, kávéházi kuplékat vett ismét elő és porolt le Farkas Róbert hegedűs-gitáros, a Budapest Bár alapítója; a projekt a két évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott bemutatkozó lemez után a napokban dupla albummal tért vissza, amelyet a Katona József Színház után országszerte több városban is bemutatnak.

MTI

A Budapest Bár Volume 2: Tánc című CD pörgősebb, vidámabb, mint az előző, előtérbe került a pattogós sztepp, a swing, az improvizációk. A dupla lemez összesen 24 dala kevésbé köthető az 1920-30-40-es évekhez, az új repertoárban az 50-es, 60-as évek bárhangulatát felidéző számok is helyet kaptak, emellett külföldi szerzők művei. A lemezt két részletben, júniusban és szeptemberben élőben rögzítették az A38 állóhajón.

"Egy koncerten sokkal felszabadultabb a zenekar, az énekesek, a felvételbe beszűrődnek a közönség zajai, a tapsok; az egész sokkal átütőbb, hangulatosabb" - indokolta a nem megszokott lemezrögzítést Farkas Róbert korábban az MTI-nek.

Az új anyagra felkerült számok egy részét az elmúlt években már feldolgozták mások is (például a Holnap, ki tudja, holnap látsz-e még? című dalt Eszenyi Enikő, a Jaj, a Helént Cseh Tamás, az Ez történt Lellént Kern András, A vén cigányt Pataki Attila előadásában is ismerhetjük), ám a Budapest Bár népes csapata csavaros átdolgozásai immár védjeggyé váltak: a középpontba a cigányzenei hagyományokat állítják, ezt spékelik magyaros dallamvilággal, füstös kávéházi hangulattal.

A produkcióban olyan népszerű előadók énekelnek, mint Németh Juci, Rutkai Bori, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Szűcs Krisztián, Behumi Dóra és Ferenczi György. A Budapest Bár zenekarban Farkas Róberten kívül Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangóharmonika, zongora) és Farkas Richárd (nagybőgő) játszik.

Nagy slágernek ígérkezik Behumi Dóra és Lovasi András közös előadásában a Május éjszakán című dal, Eisemann Mihály és Huzly Imre szerzeménye, amelyet annak idején Karády Katalin és Jávor Pál tett ismertté a Szováthy Éva című, 1943-ban készült filmben. A Quimbyből ismert Kiss Tibor többek között a Coloradót és a Tiroli bocikat adja elő, Németh Juci (nemjuci) a Látod, ez a szerelem és a Corcovado című dalt, Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) az Egy tisztes őszes halántékot és a Legyen a Horváth-kertbent, Ferenczi György az Átutazó vagyok itt a földönt.

Edith Piaf Padam, padamját ezúttal egy férfi, a Kistehén tánczenekarból ismert Kollár-Klemencz László énekli, és szerepel egy instrumentális darab is, Seress Rezső legendás Szomorú vasárnapja.

"Alapvető változás az első lemezhez képest, hogy a Budapest Bár és az albumhoz kapcsolódó turné még színháziasabb" - fogalmazott Farkas Róbert korábban az MTI-nek. A színpadon a Budapest Bár öltözője, amelybe egymás után érkeznek a művészek; a fordított tér Pál Kálmán rendező elképzeléseit tükrözi.

A Budapest Bár ráérzett a régi idők zenei hangulatára, és a dalokat rendkívül karakteres előadók szólaltatják meg.

"A sikerben nyilván benne van a közönség retró iránti érdeklődése is. Úgy gondolom, telitalálat volt, ahogy a fiatal és tehetséges énekes generáció képviselői meg tudták érezni az ezekben az ötven-hatvan évvel ezelőtti dalokban meglévő energiákat. A kíváncsiság, más zenei területek felfedezése vezetett mindannyiunkat" - hangsúlyozta Farkas Róbert.

A lemezbemutató koncertturné kedden újabb két előadással folytatódik a fővárosi Katona József Színházban, majd egy hétre rá következik Pécs, utána Kecskemét, Győr, Szeged, Sopron és Miskolc. A turné 2010. január 3-án zárul a Művészetek Palotájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!