Búcsú az energiafalóktól - több száz család jutott takarékos gépekhez

Angol nyelvterületen már egyre többen értik, mit is jelent a negawatt: aki energiatakarékos mosógépet, hűtőt vagy világítást vásárol, "szaporítja" a fel nem használt energia mennyiségét, azaz spórol. A hazánkban most befejeződött energiatakarékosgép-csereprogram is hasonló célt szolgált. Fehérváron háromszáz rászoruló család jutott új, takarékos jószágokhoz.

Házi Péter

Miklós László és felesége, Viktória másfél évtizeden át használta ugyanazt a mosógépet, a húsz évesnél is korosabb hűtőgépet pedig már eleve úgy örökölte a három gyermeket nevelő pár. Ők a háromszázadik család a megyeszékhelyen, akik elfelejthetik energiafaló régi gépeiket, hála a Székesfehérvári Nagycsaládosok Egyesülete, a Szegényeket Támogató Alapítvány és a Látássérültek Regionális Egyesülete munkájának, akik még tavaly márciusban jelentkeztek a gépcsere programra. A fehérvári önkormányzat közvetítő szerepet vállalt az akcióban: egy nagybank adománya biztosította az akció háttérköltségeit. És hogy mi is az a negawatt? Nem más, mint az energiatakarékos gépek által fel nem használt energia mértékegysége.

 

 

Egy kicsit ugyan elhúzódott a háztartásigép-csereprogram, hiszen - mint Bálesné Elekes Rita, a Széna egyesület elnöke a háromszázadik gép átadásán emlékeztetett - tavaly márciusban kezdhették csak meg a munkát, ráadásul a minisztériumi forrás igen hamar elfogyott, ám ennek ellenére nagyon sok székesfehérvári nagycsaládos, fogyatékkal élő, illetve munkanélküli kapott energiatakarékos háztartási eszközöket a program keretében. A pályázaton a minisztérium háztartásonként egy régi mosógép és bizonyos esetekben további egy régi hűtőgép lecserélését támogatta. Az A energiaosztályú gépek megvásárlásához hatvanezer, a még takarékosabb, A++ osztályú berendezésekhez pedig maximum hetvenezer forintos segítséget adott.
A pályázat csak és kizárólag a gépek cseréjére biztosított forrást, a szervezési és egyéb költségeket viszont valamennyi szervezetnek saját erőből kellett volna állnia. Ezt látva kapcsolódott be az önkormányzat a programba: Cser-Palkovics András polgármester az ünnepélyes átadáson kiemelte, a várost egymástól függetlenül keresték meg a már említett civil szervezetek, hogy segítséget kérjenek a program lebonyolításához, s ugyanekkor jelentkezett egy bank is, így a program egymillió forintot kitevő járulékos költségeit a pénzintézet adománya fedezte. A város polgármestere szerint ez a hídszerep az önkormányzat dolga.
 
De térjünk vissza a spóroláshoz: az ABC betűivel jelölt energiahatékonysági fokozatokat annak idején egyébként direkt a háztartási gépekre találták ki, ám ma már ugyanezt a jelölést használják az épületek energiahatékonyságának feltüntetésére is, hiszen könnyen érthető, értelmezhető ez a fajta jelölés.
- Valóban sok energiát, a korábbi fogyasztás akár harminc százalékát is meg lehet takarítani azzal, ha lecseréljük a régi mosó- és hűtőgépünket. A spórolás mértéke azonban mindenkinél mást eredményez: egy ötgyermekes család esetében, ahol egész nap megy a mosógép, a megtakarítás is nagyobb, mint egy egyedülállónál - mondja Nagy István energetikus, akinek a magyarázata szerint a korszerű fejlesztésű villanymotorok és a finomautomatika fejlődése  eredményezi a spórolást, különösen a kis teljesítményű motorok esetében lehet látványos különbségeket elérni, mint amilyeneket a mosó- és hűtőgépek használnak. Egy mai mosógép  akár tíz-tizenöt literrel kevesebb vízzel is megelégszik húsz évvel korosabb társaihoz képest, ráadásul ezt a kisebb mennyiséget jóval kevesebb energiával lehet felfűteni, ami ugyancsak  megtakarítást jelent, nem beszélve arról, hogy a vízszámlánk is kevesebb lesz. Ha egy átlagos családban - ahol mondjuk két gyermek van  - naponta kétszer megy a mosógép, az havi szinten akár másfél köbméteres, azaz ezer forintos spórolást is jelenthet, ami éves szinten már tizenkétezer forint! A hűtőgépek esetében pedig további spórolási tényező a jó minőségű kompresszor.

 



Ha már  energiatakarékosságról beszélünk, nem árt átnézni, hogy otthonunkat mivel világítjuk ki, a bolygónkón megtermelt áramnak ugyanis nagyjából 25 százalékát használjuk el világításra. (A szegényebb országokban ez az arány csak 15 százalék, az Egyesült Államokban viszont akár a 35 százalékot is elérheti.) A hipermarketekben mostanában egyre olcsóbban lehet kapni energiatakarékosnak nevezett világítótesteket: a korábban több ezer forintba kerülő, és valószínűleg a legdivatosabb világításnak számító LED-izzóhoz például már kilencszázegynéhány forintért is hozzájuthatunk.
Nagy István energetikus szerint azonban napjainkban még nem ez a divatos technológia a nyerő: habár energiafogyasztását nézve nagyságrendekkel veri versenytársait, véleménye szerint ezek a mindössze egy-két wattot fogyasztó fényforrások pontszerűségük miatt nem minden térben alkalmazhatóak jól. Véleménye szerint a régi, Edison-féle izzók alternatíváját jelenleg leginkább a kompakt fénycsövek jelentik. Ezek betekerhetőek a már régóta használt, elterjedt foglalatokba, mint amilyen a hagyományos izzóké, vagy a bajonettes halogénizzóké.
- Nem véletlen, hogy az Európai Unió először a száz wattot zabáló, majd a 75, és végül idéntől a 60 wattot fogyasztó izzók gyártását betiltotta, hiszen körülbelül ugyanennyi fényt adnak le a 18-25 wattos kompakt fénycsövek is, azaz nagyjából a negyedét fogyasztják elavult társaikénak - mondja Nagy István, aki szerint ma már attól sem kell félni, hogy ezek a kompakt égők a korábbi fejlesztésű neon fényforrásokhoz hasonlóan idő előtt tönkremennének a sok ki-be kapcsolástól. Ezeken ugyanis már nem a régi, mágneses előtét van, hanem korszerű elektronika, így nem különösebben érzékenyek arra, ha mondjuk egy mellékhelyiségben vagy konyhában használva fel-le kapcsoljuk őket. Így mostanság már valóban igaz az az ígéret, hogy amíg egy Edison-izzó nagyjából ezer órát bír ki, addig egy neonos társa nagyjából tízszer ennyit. Tíz hagyományos izzó ára pedig ma már közelíti a kompakt fényforrások árát. Ehhez érdemes azt is tudni, hogy az Energiaklub számításai szerint egy kompakt fényforrással éves szinten négy-hatezer forintot spórolhatunk meg.
Magyarországon ugyan még nem ismerik, de a jövő fényét az úgynevezett indukciós fényforrások jelenthetik, amelyek még a LED-lámpáknál is kevesebb energiát használnak el.

Takarékos közvilágítás

Székesfehérvár jelenleg  a lámpák darabszáma szerint, s nem a konkrétan mért fogyasztás alapján fizeti a közvilágítás díját. Ennél jóval pontosabb elszámolást eredményezhet, hogy Bozai István városgondnok reményei és a szolgáltató cég ígérete szerint idén nyáron megkezdődik a közvilágítás mérőórákkal való ellátása, a trafóknál lehet majd mérni az adott közvilágítási szakasz konkrét fogyasztását. Miután ez megvalósul, a városgondnokság közbeszerzést ír ki  egy takarékosabb és korszerűbb közvilágításra. Amelyik cég nyer,  öt év garanciát (vagy ingyenes karbantartást) kell vállalnia az új lámpákra. A városgondnokság számítása szerint ezzel évi százmillió forintot lehet spórolni, így a lámpák költségét is ki tudják gazdálkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!