Bravúros győzelem Bécsben!

Vasárnap az első mérkőzésekkel megkezdődött az Erste Bank Eishockey Liga rájátszása. Az alapszakasz hatodikja, a Sapa Fehérvár AV19 a harmadik Bécshez utazott.

Bobory Balázs

Vienna-Sapa Fehérvár AV19 2-3 (1-0, 1-2, 0-0, 0-1) h.u.

Az utazás szempontjából a lehető legkellemesebb ellenfelet kapta a rájátszásban a fehérvári legénység, játékerő tekintetében azonban korántsem tűnt könnyű feladatnak Bécs várának bevétele. Ezzel együtt a kék-fehérek szurkolói reménykedve és nagy számban keltek útra az osztrák fővárosba, hogy segítsenek a lelátóról kedvenceikenk. Szurkolói busz is indult, sőt, jegyigénylésre is lehetőség volt, nem csak azoknak, akik a "tömegközlekedést" válaszották, hanem a gépkocsival utazóknak is.
A csapat két órával az öszecsapás előtt érkezett meg az Albert Schultz Arénához, a buszozás talán most nem vett ki annyit a srácokból, mint korábban, egy-egy salzburgi túra alkalmával. Volt aki mosolygósan, mások feszültebben kászálódtak le a buszról és tűntek el az öltözőfolyosó hosszú mélységében. Ekkor már néhány magyar szurkoló is a csarnok környékén nézelődött, fotózkodott, akadtak, akik a közeli bevásárlóközpontban lófráltak, természetesen finom osztrák sört keresve. Bárki, aki hazánkból érkezett, bizakodónak tűnt, de nem felejtette el megjegyezni, pokoli nehéz feladat vár kedvenc alakulatára.
Jarmo Tolvanen a Vienna kapcsán azt hangsúlyozta: a Capitals első két sora félelmetes, talán a legerősebb a ligában. Tegyük hozzá: a harmadik és a negyedik formáció sem kutyaütők társasága, de valahogy meg kellett állítani őket.
A fehérvári szurkolók a melegítés közepén foglalták el a helyüket a létesítményben, többen telhetetlenül kérdezgették: vajon mikor jön el az az idő, hogy pólóban, ingben lehessen hokimeccset nézni? Az Albert Schultz Arénában ugyanis kellemes a klíma, 15 fok körüli a hőmérséklet.
Az összecsapások körítése sem mindennapi, a hazaiak játékosai hatalmas lángcsóvál között, az egyik főszponzor két, gumiból készült üditős üvege közül koriztak a jégre, még szép, hogy a bécsi szurkolók hatalmas üdvrivalgással fogadták őket. Persze a másik oldalon, a hatalmas kék-fehér zászló alatt örjöngő vendégdrukkerek sem voltak csendesek, ismét fantasztikus volt a Sapa-hívek szurkolása.
Kovács Csaba, az AV19 csatára még múlt héten, csütörtökön hangsúlyozta, hogy a rájátszásban sokkal keményebb játékot engednek a játékvezetők. Minden bizonnyal csak az egyik fél számára, mivel a fehérváriak első két komolyabb ütközése két percet ért, ráadásul Fekete 10 perc fegyelmit is kapott. A "sporik" akkor is engedték tovább a játékot, amikor Satosaari fejét találta el a korong és megszédülten jégre rogyott, ebben az állapotában hárította a duplázást. Két eltérő taktika, két eltérő stílus csapott össze a pályán: a hazaiak vérmesen letámadtak, míg a Sapa rendkívül fegyelmezetten bekkelt és kontrázott, egyik alakulat sem tudott a másik fölé kerekedni. Rotter a 18. percben, akkor szerzett vezetést a Capitalsnak, amikor ez nem volt benne a játékban, így hátrányból kellett nekivágni a folytatásnak, 1-0.
A középső játékrész a kisbüntetésekről, illetve egy büntetőlövésről szólt. Utóbbit a szlovén David Rodman értékesítette, de addigra Vas Marci gyönyörű góljával már döntetlen volt az állás. Általában nem a Vienna játékosai alatt kopott a pad két percekre, igaz,  45 másodperc erejéig egyszer a Sapa is kettős emberelőnyben játszott. Nem ebből, hanem egy sima létszámfórból született Palkovics gólja, tombolt, ünnepelt a fehérvári tábor, 2-2. Hiába nyomott a hajrában a Capitals, minden nyitott maradt a záró periódusra. Egészen elképesztő mennyiségű kiállítással sújtották a fehérváriakat a harmadik harmadban, ebből négy (!) percet kettővel kevesebben kellett kihúzni, de mindenki 120 százalékot nyújtott, főleg Tommi Satosaari a kapuban és a hatalmas nyomást egyelőre bírta a Sapa. Fogyott az idő, érett a hosszabbítás, a vendégszurkolók pedig lekiabálták a döbbent hazaiakat. Bootland két kapuvasat is ütött ebben a játékrészben. Ennyi emberhátrány után fogyott az erő a látogatóknál, de ez érthető volt. Jöhetett a ráadás, amely az első ütött gólig tartott, nem voltak büntetők.
A ráaádás 15. másodpercében Martz már mehetett is a büntetőpadra, a játékvezetők ténykedése minősíthetetlen volt... Ezt is sikerült kihúzni! Sőt, csodák csodájára előnybe került a Sapa, Palkovics pedig szétbombázta a hálót, 2-3. Folytatás kedden, Fehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!