Bori, a pillanat művésznője

A titok, amit ő tud, számára eddig csak sikert hozott. Péterfy Bori és hároméves új zenekara, a Love Band sokak kedvence lett, ezt bizonyítja az arany- és platinalemez, meg a teltházas koncertek sora. Borival a fehérvári fellépés előtt beszélgettünk.

Bokros Judit

A dögös "vámpír", a szexi kalauznő, a bolondos szerelmes, a titokzatos díva, Péterfy Bori életében hamarosan nagy változás áll be: decemberben hozták  nyilvánosságra, hogy gyermeket vár. Az énekes- és színésznőt  állapota nem tartotta vissza attól, hogy búcsúkoncertek sorát adja együttesével, mielőtt ideiglenesen elhagyja a színpadot. Székesfehérváron a Fezen Klubban léptek föl, majd volt még pár vidéki szereplés, ám a zenekar márciusban pihenőre vonul. Borinak pedig, amíg lehet, maradnak a Nemzeti Színházbeli szerepei.

 


 
- Az állapotod mennyire írta át a koncertek és a színházi munkáid forgatókönyvét?

 - A koncertek szinte ugyanolyan pörgősek voltak, csak egy számot húzattam ki, illetve a szokásosnál kevesebbet ugráltam. A színházban a nehéz szerepeket már az elején leadtam, de van olyan alakítás, amit márciusban, és van, amit az évad végéig játszom. A zenekarral egyelőre egyéves leállást tervezünk.
 
- Érzed-e azt, hogy nehéz lesz otthagyni a színpadot?

-  Nagyon sokat voltam színpadon, és remélem, még leszek is, úgyhogy nem érzem nehéznek. Különben mindig szerettem változtatni, kockáztatni az életemben. Nem jó, ha valaki elkényelmesedik. Nagyon érdekelnek az új kihívások, egy művésznek fontos, hogy új impulzusok érjék. Ha valakinek a pályája rákerül egy sínre, és csak azon halad, az szerintem szakmailag akár a halálát jelentheti. Ezért is örülök, hogy ekkorát változik az életem. Már most érzem a szerepeimen, mennyire máshogy fogalmazok, játszok, mint korábban, és élvezem, hogy az állapotom új dolgokat hoz ki belőlem. Nyilván, ha valami másért kellene lemondanom általam kedvelt szerepeket, akkor nagyon szenvednék. Erre volt már példa, amikor például megszűnt egy társulat. Reménykedem, hogy a Nemzeti Színháznál folytatni tudom majd a munkát, Alföldi Róbert vezetésével, persze.

 


 
 - Tudatosan tervezted úgy az életedet, hogy most jöjjön ez a kisbaba? A döntésedet befolyásolta a karrier?

- Jó sok éve halogatom a gyerekvállalást, de aztán kitűztem egy dátumot, és azt szerencsére sikerült is tartani. Jól éreztem magam abban, amit csinálok, boldog voltam a feladataimtól. Tennivaló viszont mindig akad, így karrier szempontjából nincs jó időpont. A gondolattal én is eljátszottam korábban, de hogy mikor jön el valóban a gyerekvállalás ideje, az ember akkor tudja eldönteni, ha már elég érett.
 
- Férjed Merényi Dávid. Hol ismerkedtetek meg?

- Természetesen színházban. Máshol nem is nagyon tudnék, mert a fél életemet ott töltöm. Dávid  fotós, illetve rendező, több zenekarnak készített már klipet, és az én klipjeim nagy részét is ő rendezte. Nagyon jól tudunk, és szeretünk együtt dolgozni, ha új munka van, egész nap arról beszélgetünk, ötleteket gyártunk. Jól működik a munka- és párkapcsolat kettőse.
 
-  Az utóbbi két lemezre dalszöveget is írtál, mennyire volt ez nehéz feladat számodra?

- Szeretek szöveget írni, de néha nagyon nehéz. Amikor jól sikerül, és elégedett vagyok, az jó érzés. Örülök, hogy megléptem ezt is, mert olyan újfajta alkotói munka, ami nekem elég ismeretlen volt. Amikor a Krétakör Színháznál dolgoztam, akkor előfordult, hogy magunk írtunk egy darabot vagy jelenetet, de az nem olyan, mint amikor dalszöveget ír az ember. Ám ha jön egy jó sor, ami elindít, és egész nap az megy a fejemben, akkor szinte nem is tudom abbahagyni. A Bűvös vadász például szerintem jól sikerült, és van két lassú szám, a Porszem és a Húsz emelet, ezekkel elégedett vagyok. Utóbbiak nem annyira populáris, pörgős dalok, a rádiók sem játsszák őket, így inkább azok ismerik, akiknek megvan a második lemez.

 


 
- Az albumok közül van, ami különösen fontos neked?

- Mindegyik lemez nagyon fontos, de mivel az a típus vagyok, aki általában elégedetlen és kritikus önmagával, ezért főleg a hibákat hallom meg. Az első év a keresésről és a tanulásról szólt, nem voltam felkészülve arra, hogy ennyi ember előtt, sokszor nagyszínpadon kell énekelnem. Az első koncerteken még a számok sem voltak annyira jól hangszereltek, úgyhogy ezeket nem szeretem visszanézni, hallgatni. Számomra ez tényleg olyan, mint egy szerep, és mivel a színházi munkában későn érő típus vagyok, ez igaz a zenére is. Sokat változtatok, nem az a fajta színésznő vagyok, aki mindig ugyanazt játssza le estéről estére, hanem kockáztatok, mert abban hiszek, hogy a koncertezés, de főleg a színház a pillanat művészete. Van szerepem, amiben a huszadik előadás után mertem kipróbálni valamit, amitől azt éreztem, tényleg jó lett. Alapvetően színésznőnek érzem magam, onnan közelítem meg az énekesi mivoltomat is.
 
-  A közönség mégis főleg énekesnőként ismer. Nem zavar ez?

-  Nem. Nálunk egyébként is kevés a kultúrafogyasztó ember, a színészeket sem annyira a színházból, főleg nem az alternatív társulatokból ismerik, hanem a tévéből, a sorozatokból. Én ilyenekben nem játszottam soha, és gondolom, nem is fogok. Egyértelmű, hogy a popzene szélesebb réteghez jut el, főleg, ha a rádiók játsszák a számokat.

-  A zenekar mivel tölti az idejét, amíg te a kisbabáddal foglalkozol? Gondolkodtak már esetleg új albumon?

- Az együttes kilencven százalékban megegyezik az Eric Sumo Banddel, ott ugyancsak Tövisházi Ambrus a zenekarvezető, zeneszerző, ők csinálnak új lemezt. Ezenkívül az Amorf Ördögök - amiből az Eric Sumo és a Love Band is született - újraéled kicsit más formációban, Amorf Lovagok néven. Csináltak egy gyereklemeznek nevezett, de inkább bolondos felnőtteknek szóló albumot, és azzal koncerteznek majd. Dobosunk DJ Superstereo néven dolgozik, tehát mindenkinek lesz elfoglaltsága, aztán meglátjuk, hogyan tudunk ismét összeállni.

Pályakép

Péterfy Borbála 1969. október 14-én született Budapesten. Színészi pályáját alternatív társulatoknál kezdte, budapesti színházak előadásaiban játszott. Dolgozott például a Pintér Béla Társulattal, a Krétakör Színházzal, utóbbinál 2000-ben lett hivatalosan is tag. Jelenleg a Nemzeti Színház társulatához tartozik. Énekesnőként az Amorf Ördögök zenekarral vált ismertté, megszűnése után alakult meg a Péterfy Bori & Love Band, amely három lemezt adott ki. Bori dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, s még számos alkotó, művész van családjában. Színészi munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

 

 

A zenekar honlapja ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!