Borbála napját ünnepelték, a bányászok tiszteletére

Fejér megye - Borbála a bányászok védőszentje. Nevenapja alkalmával a megye több településén is megemlékezést, koszorúzást szerveztek.

B. Kiss László

"Hallod pajtás, üt az óra, induljunk a kettes frontra! Termeljük ki a sok szenet, ne fázzon a sok kis gyerek!"
A részlet egy bányásznótából való. A bakonycsernyei kettes számú nyugdíjasklub bányász asszonykórusának tagjai egész csokorra valót kötöttek a bányász dalokból, és pénteken délután a Borbála-napi ünnepség keretében nyújtották át a községháza nagytermét megtöltő hallgatóságnak. Szent Borbálának,  a bányászok védőszentjének a  napjáról - habár a megyében már csak Márkushegyen zajlik mélyművelésű bányászkodás - több településen is megemlékeztek. Bakonycsernyén pénteken először az evangélikus templomban tartottak  istentiszteletet, majd a polgármesteri hivatalban folytatódott az ünneplés. Az asszonykórus említett műsora után Őry Csaba, regionális európa parlamenti képviselő mondott köszöntőt. Turi Balázs polgármester beszédében  többek közt  elmondta: 88 éve, Kisgyónbányán kezdődött a térségben a szénbányászat, és 2003-ban zárták be a balinkai bányát. Még ebben az évben létrehozták a faluban a szabadtéri bányász emlékmúzeumot. 2008-ban bányászkiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban, az  idei Borbála napra pedig elkészült a szent fából faragott, csaknem ember nagyságú szobra, amelyet a községházán helyeznek el. Ezt követően Őry Csaba és Törő Gábor országgyűlési képviselő leplezte le  Bálint József a nagyteremben álló alkotását.

Az ünnepség keretében adták át a bakonycsernyei önkormányzat díjait is. Polgármesteri Díszoklevélben részesült Hajnáczky Tamás bányamérnök, a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány elnöke. Pro Civitate emlékérmet vehetett át Hegyvári László, aki húsz évig volt a képviselőtestület aktív tagja.  Díszpolgári címet nyújtott át Turi Balázs Bakonycsernye önkormányzata nevében Boleraczki Istvánnak, aki tíz évig tanácselnökként, 17 évig polgármesterként szolgálta Bakonycsernye lakosait. Az ünnepség résztvevői ezt követően a szabadtéri bányászmúzeumnál  helyezték el az emlékezés koszorúit.
Ugyancsak pénteken Borbála nap alkalmából gyújtottak gyertyát Kincsebányán, a Bányász emlékhelyen. Gánton fáklyás felvonulást tartottak, a menet végállomása a Szent Borbála szobor volt.
Balinkán szombaton, azaz december 4-én 15 órakor koszorúzzák meg a mecséri településrészen álló Szent Borbála-szobrot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!