''Bölcsődeadót'' terveznek?

Fejér megye - A bölcsődei szolgáltatások fizetőssé tétele nem kedvezne a gyermekvállalási kedvnek - vélekednek sokan. Ám egyszer már volt hasonló próbálkozás, azt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

S. Töttő Rita

Lehetővé tenné a kormány, hogy az önkormányzatok eldöntsék: kérnek-e térítési díjat a bölcsődei ellátásért  a szülőktől vagy sem. A jelenleg ingyenes szolgáltatás a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának álláspontja szerint igazságosabb lehetne az új rendszer bevezetésével, mivel a tehetősebbek nagyobb mértékben, a kisebb jövedelemből élők  viszont kevesebb összeggel járulnának hozzá a díjakhoz.

A minisztérium ezirányú javaslatát a Kormány már befogadta, így a témáról megkezdődhetnek a tárgyalások.  

A javaslat lényege a térítési díj-szabályozás átalakítása, amellyel véleményük szerint sokkal áttekinthetőbb, társadalmi szinten arányos tehervállalást megteremtő szabályozás jöhetne létre. Az elképzelés szerint a  térítési díj meghatározásánál figyelembe kellene venni az adott család egy főre jutó jövedelmét is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának nyilatkozatában azonban fontosnak tartották  kiemelni: a javaslat szerint a szabályozás a fenntartóra, így például az  önkormányzatra bízza annak eldöntését, hogy él-e a lehetőséggel és bevezeti-e a bölcsődében a gondozásért kérhető személyi térítési díjat.

Mindemellett a tervek szerint  térítésmentes lesz a bölcsődei gondozás   a rászoruló, tehát rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket,  a három vagy több gyermeket,  a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára, valamint azoknak, akiknek nincs  jövedelmük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!