BL - Sturm Graz-Videoton FC: 2-0 a vége

FMH - A Videoton FC labdarúgó-csapata szerdán este fél kilenckor kezdte a Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzését a Sturm Grazzal. Kövesse velünk az eseményeket!

MTI

Paulo Sousa, a székesfehérváriak vezetőedzője a klagenfurti találkozót követő sajtótájékoztatón elismerte, jobb volt a rivális, ugyanakkor szerinte azzal elégedett lehet, hogy csapata mindvégig győzelemre játszott, játékosai pedig végig megfelelő mentalitásban futballoztak.
 "A Sturm előrébb jár a csapatépítésben, s ez abban látszott meg, hogy megérezték azokat a pillanatokat, amikor sebezhetőek voltunk és eldönthették a meccset, s ezeket a momentumokat ki is tudták használni" - fogalmazott a portugál szakember, aki a továbbjutási esélyekről úgy vélekedett, hogy eddig is a Sturm volt a favorit, s az első meccs eredményének tudatában ez még inkább igaz, de a párharc még nem dőlt el.
Megjegyezte, mindenképpen bizakodásra ad okot a jövő szerdai, székesfehérvári visszavágóra, hogy a meccsen megvoltak a Videoton lehetőségei, s azon kell javítani, hogy ezeket ki is használja az együttese, mert ha sikerülne 1-0-ás előnybe kerülni, akkor nagy nyomás lenne a graziakon.
Elek Ákos éppen a kihagyott helyzeteken bánkódott elsősorban. Mint mondta, nem maga a 2-0-ás vereség miatt csalódott, hanem azért, mert szerinte ebben a meccsben sokkal több volt. Hozzátette, különösen fájó ez a kudarc annak fényében, hogy több mint ezer szurkoló kísérte el a csapatot, de azt reméli, a drukkerek továbbra is bíznak a továbbjutásban, s ezért minél többen kilátogatnak a Sóstói Stadionba.
"Nem mutatott semmi különlegeset ez a Sturm Graz, de amit tud, azt jól tudja. Három helyzetükből két gólt szereztek" - mondta a válogatott középpályás, aki annak a véleményének is hangot adott, hogy Szabics vezető góljánál a magyar csatár kézzel ért a labdához. Szabics ugyanakkor erre úgy reagált, hogy semmi köze nem volt a kezének a labdához.
"Elégedettek lehetünk az eredménnyel annak ellenére, hogy akár több góllal is nyerhettünk volna. Természetesen nincs vége a párharcnak, mert a Videotonban igen erős ellenfelet ismertünk meg" - összegzett Szabics. A válogatottba idén öt év után visszatért támadó az MTI azon kérdésére, hogy mennyire zavarta a magyar szurkolók szidalmazása, úgy reagált, szerinte az természetes dolog, hogy a rivális játékosait megpróbálják kizökkenteni a drukkerek, ha mással játszott volna a Sturm, ez akkor is előfordulhatott volna.


Sturm Graz-Videoton FC 2-0

Hiába iparkodott a Vidi még 0-1-nél, előbb Sándor fejese, majd Elek bombája is elkerülte a kaput. Végül Kienast találatával 2-0-ra nyert a Sturm, s ezt talán a nagyob nemzetközi rutinjának és annak köszönheti, hogy mindkétszer óriási védelmi hiba kellett a hazai találatokhoz. Nincs még veszve semmi, visszavágó július 20-án, szerdán 20.30-kor a Sóstói Stadionban.

A 91. percben sajnos végleg eldőlt a mérkőzés, miután Horváth hibáját Kienast könyörtelenül, 3 méterről kihasználta, 2-0.

 

GÓL - 68. perc, vezet a Sturm: Szabics áthámozta magát Liptákon, majd éles szögből, 6 méterről Tujvel mellett a kapuba lőtte a labdát, 1-0.

Az 56. percben Feldhofer kapta a Sturmtól a 3. sárga lapot, ám előtte Gosztonyi 13 méterről bombázott, alig a kapu mellé. Az ellentámadás végén Szabics került helyzetbe, de 8 méterről a léc fölé lőtt. Továbbra is teljes mértékben kiegyenlített a játék, hol az egyik, hol a másik csapat kapuja előtt zajlik a csata. A 62. percben cserélt a Sturm: Muratovics helyett Kienast lépett a pályára, amíg a Vidi első cseréjét még ebben percben Sándor beállása jelentette Vasziljevics helyett.

 

 

Elkezdődött a 2. félidő, már a 47. percben járunk, de eddig különösebb "durranás" nem történt.

 

 

I. félidő

Vége az első félidőnek, gól nem született, így 0-0 az állás, ám a lefújás előtt még Lipták is besárgult, Szabics jóvoltából.

A második hazai sárga lap, Muratovics kapta a 42. percben, miután felvágta Mitrovicsot.

A 35. percben megtörtént az első csere: a combján megsérült Bukva helyett Wolf folytatja tovább a játékot. Ezt követően Horváth is besárgult, majd Szabics fejesét fogta Tujvel.

A 26. percben ismét egy szép fehérvári akció, annak a végén ismét Polonkai került helyzetbe, de nem jól találta el a labdát. A következő pillanatban Pürcher kapta a találkozó első sárga lapját, miután „felvágta” Gosztonyit.

A 24. percben a kiugró Szabics Tujvel hasa alatt az oldalhálóba lőtte a labdát.

Először szidják a Vidi szurkolói Szabicsot, aki csúnyán lekönyökölte Gosztonyi arcát, de nem kapott büntetést érte.

A 17. percben a Sturm kapuja előtt Elek és Burgstaller ütközött, a hazai védő orra vérzik, Attwell leküldte a pályáról, hogy kívül ápolják.

13. perc: Vasziljevics remek ütemben szöktette Alvest, aki védőjét becsapva a kapu elé tekerte a labdát, amit Polonkai 6 méterről, kissé gyengén Gratzei kezébe perdített. Ez volt a Vidi első nagy helyzete.

A 7. perc elején járunk, eddig teljes mértékben kiegyenlített a játék, bár a Sturm két szögletet is elvégezhetett.

20.40

Ebben a pillanatban elkezdődött a mérkőzés, az első támadást a Vidi  vezethette, de a játékosok megvárták, amíg a szurkolók elénekelték a magyar Himnuszt. A magyarok mégis a piros-kék mezben játszhatnak.

Bajnokok Ligája, 2. selejtezőkör, első mérkőzés, Klagenfurt.

Játékvezető: Stuart Attwell (David Richardson, Stuart Burt - angolok).

A csapatok:

Puntigamer Sturm Graz: Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Bukva, Weber, Koch, Hölzl - Muratovics, Szabics. Vezetőedző: Franco Foda.

Videoton FC: Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Hector - Gosztonyi, Mitrovics, Vasziljevics, Elek, Polonkai - Alves. Vezetőedző: Paulo Sousa.

Kisebb affér volt a két szurkolótábor között

Nem telt el unalmasan a Klagenfurtig tartó utazás, főleg Graz körzetétől kezdődően: a Puntigamer Sturm Graz szurkolói és a Videoton FC fanatikusai egyaránt az A2-es autópályán autóztak a két csapat Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzésre. Az autók nyitott ablakaiból fekete-fehér, vagy éppen piros-kék sálakat, zászlókat lobogtatott a menetszél. Egymást előzgették a felek, s bőszen mutogatták az általuk remélt eredményt. Az egyik fehérvári például hármat mutatott fel az ujjai közül, vagyis azt remélte, hogy a Vidi legalább háromszor beveszi a Sturm kapuját. Amúgy a két tábor békében elvolt egymással, erre az egyik pihenőben találtunk példát.
Az egyik autóból négy Sturm-, a másikból pedig szintén négy Vidi-fanatikus kászálódott ki, de a köszönésen kívül nem foglalkoztak egymással. A zámolyi István (lakatos és hegesztő), az egyaránt  fehérvári Zsolt (szervizvezető), Péter (lakatos) és Laci (alkatrész kereskedő) több évtizede szurkol már a Vidinek, így számukra természetes volt, hogy az első BL-találkozón ott legyenek. Az eredményt illetően hárman 1-1-et tippeltek, egyedül Péter voksolt a Vidi 2-1-es győzelmére. Abban viszont azonos volt a véleményük, hogy a párharc után a fehérvári csapat jut majd be a következő selejtezőkörbe. A stadion kapuit 19 órakor nyitották ki, a Sturm szurkolói közül már több ezren elfoglalták a helyüket, amikor a Vidi fanatikusai 19.45-től folyamatosan érkeztek a helyükre a vendégszektorban. A városban amúgy volt egy kis affér a két tábor tagjai között: a graziak hangosan "buzizták" a magyarokat, akik percekig tűrték ezt, majd egyikük oda lépett és kikérte mindannyiuk nevében a gúnyt. Ütésváltás nem, csak egy kis lökdösődés történt, aztán mindenki elpárolgott a helyszínről. Lassan gyülekeztek a nézők a lelátókon, nem tűnt úgy, hogy a Sturm szurkolói megtöltik a részükre kijelölt szektorokat, amíg az 1040 fős fehérváriban egy üres helyet sem láthattunk. Meglehetősen későn, 20 óra után pár perccel kapták meg a sajtó munkatársai a két csapat összeállítását, amit azonnal korrigálniuk is kellett, mert a Vidiben 10-es számmal a tavaly visszavonult Dvéri Zsolt (!) volt feltüntetve. Egy apró baki a BL-ben, ám ez nem fordulhat elő.

19.30

Fél hét után érkezett meg a stadionba a Videoton FC csapata, a fehérváriak szinte egyszerre mentek ki a pályára, hogy a Sturm Graz játékosaival együtt vegyék szemügyre a gyepet. Aztán visszatértek az öltözőbe, hogy felkészüljenek a Bajnokok Ligája mérkőzésre, egyúttal a Vidi premierjére az európai elitben.

Forró út várt szerdán a Videoton FC fanatikusaira, hiszen 35 Celsius fok melegben kellett megtenni a Klagenfurtig tartó utat. Ám vállalták a fanatikusok, hiszen kedvenc csapatuk első Bajnokok Ligája mérkőzésére készültek. A klub által szervezett autóbuszos utazás - három gépjármű - résztvevőivel a szentgotthárdi pihenőben tatalálkoztunk, mindannyian roppant bizakodóak voltak. Az viszont kissé meglepő volt, hogy a határ túloldalán több tucat rendőrségi gépjármű és több, mint 100 száz osztrák rendfenntartó várta őket, de így biztonságban megérkeztek a találkozóra.

 

 

A Vidi focistái villachi sétával hangolódtak az esti mérkőzésre. Videó alább:

 

 

18.45

A vidi.hu szerint az osztrák lapok kiemelten foglalkoznak a mai összecsapással.

Szerintük így néz majd ki a Sturm kezdője:

Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Wolf, Weber, Klem, Hölzl - Muratovics, Szabics

A Vidi kezdőcsapata pedig így néz ki az osztrák újságírók szerint:

Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Hector - Polonkai, Mitrovics, Vesziljevics, Walter - Nagy, Alves

Az, hogy sikerült-e eltalálniuk a két kezdőcsapatot, a mérkőzés előtt csupán 75 perccel derül ki. A klub azonban Facebook-oldalán körülbelül 80 perccel a kezdés előtt közzé teszi a kezdő tizenegyet, tehát a hazai szurkolók állításuk szerint tőlük tudhatják meg elsőnek, milyen felállásban küldi Paulo Sousa pályára a csapatot.

A játékosoknak Sousa 70 perces taktikai értekezletet tartott, majd csendes pihenőre vonultak. A csapat - rendőri felvezetéssel – már elindult Villachból Klagenfurtba.

A két csapat korábban megállapodott abban, hogy a Sturm Graz tiszta fehér mezben játszik, a Vidi pedig a piros-kék szerelésében lép pályára. Azonban a szerda délelőtti technikai értekezleten az osztrákok jelezték, hogy ők fekete mezben játszanak. Így kényszerből az alábbi színösszeállítás mellett döntött a fehérvári szakmai stáb: sárga mez - kék nadrág - piros sportszár.

(forrás: vidi.hu)

 Délután még minden csendes volt Klagenfurtban

Alig három órával a Sturm Graz-Videoton labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező előtt semmi sem utalt arra Klagenfurtban, hogy este az osztrák és a magyar bajnok összecsap a városban.
Annak ellenére, hogy Grazból mintegy 10.000, Magyarországról pedig legalább 1000 szurkolót várnak, a központ és a stadion környéke teljesen kihalt volt, nemhogy mezt vagy sálat viselő drukkerrel nem találkozhatott a bámészkodó, de még helyi lakos sem tartózkodott az utcákon Karintia tartományi fővárosában.
 Ez persze nem meglepő, tekintetbe véve, hogy az Alpok lábainál fekvő Klagenfurt - a Wörthi-tó révén - olyan mediterrán jellegű mikroklímával rendelkezik, hogy a hőség még a késő délutáni órákban is elviselhetetlen, ennek megfelelően ahogy általában a déli-európai országokban, úgy itt is minden zárva van 14 órától egészen 18 óráig. Az emberek pedig a hegység láncolatai között megbúvó hűsítő vízben keresnek menedéket.
 Villachban, a Videoton állomáshelyén azért természetesen a mérkőzés volt a középpontban. Paulo Sousa vezetőedző a 12:15 órakor tartott taktikai értekezleten arra hívta fel játékosai figyelmét, hogy a Sturm részéről szinte természetesnek veszik a továbbjutást, márpedig ez olyan helyzet, amelyből lehet profitálni. A portugál szakember kezdőcsapatot nem hirdetett, azt csak a meccs helyszínén teszi meg.    
 A székesfehérváriak a tervek szerint 19 órakor, rendőri felvezetéssel érkeznek meg a 2008-as Európa-bajnokságra épített Hypo-Arenához, a találkozó pedig 20:30 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!