Bioterrorizmus? Megállíthatatlan lehet a génmódosított növények terjedése

FMH - Elképesztő, hogy bekerülhettek a szennyezett vetőmagok hozzánk, hiszen országunk szigorúan tiltja a génmódosított növények termesztését - szögezte le Ácsné Bohdanetzky Éva, a GMO-kerekasztal tagja.

V. Varga József

 

Magyarország Európa második legnagyobb kukoricavetőmag-termelő országa, ezért a GMO-mentes környezet fenntartása jelentős gazdasági előnyt jelent számunkra. A kirobbant botrány elsősorban a gazdákat sújtja, kérdéseikre - mikor fejeződnek be a vizsgálatok, hogyan alakul a kártérítés, költségtérítés menete, mi lesz az őszi vetések sorsa?  egyelőre nem kaptak választ. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint nem elképzelhetetlen, hogy összességében akár 5000 hektárnyi területen kell majd megsemmisíteni a szennyezett vetőmaggal beültetett táblákon a növényzetet. Fejér megyében eddig mintegy 70 hektáron kellett szennyezett kukoricát betárcsázni.
    
- A GMO az angol genetically modified organism kifejezés mozaikszavas alakja, amely magyarul genetikailag módosított szervezetet jelent - mondta el érdeklődésünkre Ács Sándorné Bohdanetzky Éva agrármérnök, mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnök. - Azokat az élőlényeket nevezik így, amelyek génállományát biotechnológiai, géntechnológiai beavatkozással módosították. Ezzel az eljárással a fajok közti természetes határokat áttörve bármilyen élőlény génjét át tudják helyezni egy másik fajba. A növényi géntechnológia esetében baktériumból származó géneket ültetnek át termesztett növényekbe (kukorica, szója, repce, gyapot).
- A hibridek, oltványok nem genetikai módosítás termékei! A természetes nemesítés eszközei, amelyek nem lépnek át fajtahatárokat, nem veszélyesek a környezetre és az emberi egészségre - hangsúlyozta. A genetikailag módosított növények termesztését azonban messzemenően ellenzi: mert a természetbe kiengedve visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be, s a genetikai szennyeződést nem lehet visszavonni - ezért van szükség ilyen (mint a betárcsázás) drasztikus intézkedésekre.
- A magyar gazdáknak nem a kormány, hanem azok a cégek okoztak kárt, amelyek a szennyezett vetőmagot forgalomba hozták - egyértelműsítette Ácsné Éva.
- A gazdák vétlenek, nem tudhatták, hogy a vetőmag szennyezett. A forgalmazó kötelessége biztosítani a szabványoknak való megfelelést  így a GMO-mentességet is. Úgy tudom, a Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálja az ügyet, mert ha a forgalmazók tudtak a szennyeződésről, még a szándékosság gyanúja is felmerül, amely súrolja a bioterrorizmus határát - fogalmazott.
- A világon termesztett GM-növényeknek két fő csoportjuk van - tudtuk meg az okleveles agrármérnöktől. - A molyrezisztens Bt-kukoricák esetében a kukoricamoly betegségét okozó baktérium méregtermelő génjét juttatják be a növény génállományába. Ennek eredményeképpen minden sejt termeli a rovarölő mérget, a kukoricamolyt maga a kukorica pusztítja el. A másik csoportba az RR-fajták tartoznak, amelyek szintén egy baktériumgén beültetésével ellenállnak a totális gyomirtó szernek.

Amit egyszer már világméretekben alkalmaznak - megállíthatatlan. Horn Péter egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja kendőzetlenül fogalmazott. Az akadémikus az Agroinformnak elmondta: hazánk helyzete nehezedni fog, mert Európa a génmódosított élelmiszerek liberalizációja felé halad. Hozzátette: földrészünk például szójaimportra szorul, és nem tud másfélét venni, csak génmódosítottat.

Fejérben is több hektáron kellett kitárcsázni a génmódosított vetőmagot. Részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!