Bezártak egy iskolát Baranyában az új influenza miatt

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával - tájékoztatta az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa az MTI-t. Az iskola igazgatója elmondta: egy tanár és egy takarító is megbetegedett.

MTI

Az intézmény 206 tanulója közül 60 betegedett meg az elmúlt napokban, mindegyiküknél influenzaszerű tüneteket tapasztaltak - mondta Scha:ffer Károly regionális tiszti főorvos, hozzátéve: 25 beteg jelentkezett a háziorvosnál.     Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyerektől mintát vettek, s mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírust. Az intézmény jövő szerdáig biztosan zárva marad - közölte Scha:ffer Károly.     Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.     A polgármester kitért arra, hogy október végén baráti társasággal Ukrajnában járt. Véleménye szerint azonban hazaérkezésük óta, már a múlt héten lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így nem fertőzhettek.         Hozzátette: a legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés.     Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban.
Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg - tette hozzá.
A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. Hozzátette, hogy e héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását.     Az iskola bezárásának hírére emelkedett a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már több mint negyven receptet váltottak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!