Bezárták az iskolát Móron

Mór - Egy hétre bezárták a móri Perczel Mór Szakképző Iskolát, mivel több tanulónál az H1N1 vírusra utaló jeleket tapasztaltak. A megye többi tanintézeténél még nincsenek ilyen megbetegedések.

Tóth Péter

A móri Perczel Mór Szakképző Iskola  430 diákjának 25-30 százaléka már beteg volt. Az iskolaigazgató, Zsipi Gyula a fenntartó megyei önkormányzathoz és az ÁNTSZ-hez fordult. Utóbbi entatív minta alapján vizsgált meg tanulókat, és többeknél a H1N1 vírus fertőzésének lehetőségét állapították meg.  A fenntartó megyei önkormányzat nem akar kockáztatni, ezért az iskola bezárása mellett döntöttek. A kényszerszünet november 11-től 18-ig tart. Rossz hír a diákoknak, hogy a kiesett időt szombatonként, vagy a hétköznapi tanrend meghosszabbításával, de be kell pótolni.
Molnár Krisztián  aljegyző a másik két móri iskolájuk vezetőjével is egyeztetett, ott nem indokolt a beavatkozás. A perczeleseket viszont a kollégiumból is hazaküldték.

"A Fejér Megyei Közgyűlés elnökének engedélyével (...), a sok influenzás megbetegedés miatt 2009. november 11. naptól november 18. napjáig rendkívüli tanítási szünetet rendelünk el." A fenti szöveg fogad minket, amikor belépünk a Perczel Mór Szakképző Iskola ajtaján, délelőtt 11 óra táján ez és az udvarias portás hölgy fordítja vissza azokat, akik mégis betérnének az épületbe. Odabenn már szinte egy lélek sincs, Zsipi Gyula igazgató tartja csak a frontot, a diákok és tanárok már jóval korábban   elindultak hazafelé. Nem maradt idő még az első tanóra befejezésére sem: látszik ez az egyik osztályterem tábláján, befejezetlenül hagyták ott a földrajz lecke vázlatát.
Egy hétig még biztosan nem is fogja letörölni onnan senki. Molnár Krisztián, az iskolát fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat aljegyzője tegnapi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy szükséges esetben akár meg is hosszabbíthatják a zárva tartást. Mindenki bízik abban, hogy ennyire nem rossz a helyzet: az igazgató is egyelőre inkább azon gondolkodik, mikor lehet pótolni a kieső tanórákat. Az iskola tanulóinak negyede-harmada megbetegedett, öt szúrópróba-szerűen megvizsgált diákból háromban mutatták ki a H1N1 vírust. Ágyban fekvés, citromos tea  az orvosok elsőre mindig a legegyszerűbb gyógymódot ajánlják, okkal lehet bizakodni abban, hogy a fiatalok szervezetében nem okoz komoly kárt az új influenza.
Az iskola udvarához tartozik Mór egyik legrégebbi épülete, a kollégium, ahonnan szintén hazaküldték a perczeles diákokat. A takarítóknak  meg kellett várniuk, amíg minden tanuló  eltávozik az épületből, ezután folytathatták csak a munkát, fertőtleníteniük kellett a kollégium termeit. Tartanak -e ezek után attól, hogy megbetegednek? - kérdezem őket, erre többnyire derűs válasz érkezik: nem. Gumbér Istvánné azt mondja, felszólításra beoltatja magát, egyébként soha nem fordult még elő, hogy elkapott volna valamilyen influenzát. A helyzet változását azért mindenki napról napra érzékeli, a vérbeli optimisták sem látják, hány embert fog még megfertőzni a vírus.
Úgy látszik, az intézmény azonnali bezárásával sikerült megelőzni a nagyobb bajt. Senkivel sem tettek kivételt: Mórtól távol, a bokodi erőműben töltik a szakmai gyakorlatukat a villanyszerelőnek tanuló diákok, egy hétre őket is hazarendelték, noha több napja nem jártak már az iskolában. Kérhettük volna, hogy már reggel szállítsanak haza minket, a mai munkát viszont még befejeztük - mondja az egyik diák, Petromán János.
Remélhetőleg az újtípusú (AH1N1 vírus okozta) influenza nem terjed rohamosan, hiszen az óvodás és általános iskolás korú gyermekek kampányoltása még csak a napokban kezdődik - viszont legkésőbb a karácsonyi szünet előtt be is kell fejeződjék. A tisztiorvosi szolgálat arról informálta lapunkat, hogy a gyermekintézményekben, iskolákban már felmérték az oltás iránti igényeket, Székesfehérváron és az ÁNTSZ-hez tartozó kistérségekben a minap már hétezer szülői beleegyező nyilatkozat született arról, hogy a gyermek beoltható. (A beleegyező nyilatkozat azért szükséges, mert az oltás nem kötelező és kiskorúak az érintettek.) Az intézmények gyermekorvosai, iskolaorvosai adják majd be az oltást. Azokon a helyeken, ahol az oltásra megfelelően kialakított orvosi rendelő van -   számos iskolában működik ilyen - ott kapják a kisdiákok a szurit. Az óvodások esetében azt kérik, hogy a szülők kísérjék el az apróságokat az orvosi rendelőbe, mert bár az oltás egyáltalán nem fájdalmas, a kicsik már a tű láttán is elpityerednek. S persze, hogy az anyuka tudja őket leghamarabb megvigasztalni...
Arról hogy az intézmények és a doktorok hogyan szervezik meg a kampányoltást, mindenütt helyben döntik el, mégpedig úgy, hogy legalább heti két alkalommal rendelési előtt vagy után történjék meg  -ne kelljen a szülőnek emiatt szabadságot kivenni. Az oltást a gyermekgészségügyi kiskönyvben is dokumentálják. A részleteket mindenütt a gyermekintézmény és orvosa egyezteti a szülőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!