Bevetési irány 2009 - a katonák hidat építenek

Ercsi - Az ünnepi megnyitóval, 605 katonával, hivatalosan is megkezdődött hétfő délután a Magyar Honvédség (MH) idei legjelentősebb gyakorlata, a Bevetési irány 2009.

Ármás János

AZ MH idén az elmúlt négy esztendőtől eltérően nem a központi lőtéren (Hajmáskér és Várpalota térségében), hanem a Duna partján rendezi éves nagy kiképzési gyakorlatát. Az alapvető cél változatlan: az országvédelmi képesség, a rendelkezésre álló haditechnikai eszközök kezelési szintjének, a katonák felkészültségének felmérése.

Bevetésre készen

Az idei gyakorlat újdonsága: a résztvevő alakulatok olyan gyakorlatot hajtanak végre, amelyre utoljára a kilencvenes években került sor. A folyón való átkelést mutatják be, úszó harci járművekkel, pontom híd építésével. Ünnepi köszöntőjében Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának (ÖHP) elöljárója ezt megújuló képességnek nevezte  gyorsan rögzítve, természetesen a gyakorlat sokkal többről szól, miszerint itt kell bemutatni az MH ÖHP alárendeltségében tevékenykedő valamennyi katonai szervezet együttműködését. Az elmúlt esztendőkben a szárazföldi- és a légierő, illetve a kiszolgáló (logisztikai) csapatok vettek részt, most hozzájuk csatlakozik a hadihajós és tűzszerész egység is.
A parancsnok felhívta a felsorakozott végrehajtó állomány figyelmét - a gyakorlaton egyébként összesen 1361 hivatásos és szerződéses katona szolgál -, hogy az elkövetkezendő hetek munkájában a legfontosabb szempont mindenki számára a saját, illetve társai biztonsága. Benkő tábornok külön hangsúlyozta, miként a NATO-előírások, ugyanúgy a társadalom is elvárja, hogy  a lehető legnagyobb figyelmet fordítsák a környezetvédelemre. A zászlóalj szintű komplex gyakorlat a tervek szerint szeptember közepéig tart majd.

Címkék#szőlő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!