Besurranó tolvajok szezonja van

FMH - Évente tízezrek számára okoznak kisebb-nagyobb kárt a besurranó tolvajok, akik számára különösen a meleg, a nyári idő teremt kedvező lehetőséget.

Mihók Lenke

Óvatos becslések szerint is évente több tízezer alkalommal tulajdonítanak el besurranó tolvajok kisebb-nagyobb értéket az ingatlanokból. Ezek jó részéről nem is készül jegyzőkönyv, hiszen a felderítés legtöbbször esélytelen, a lakásbiztosítások pedig  még szinte kizárólag erőszakos behatolás esetén fizetnek lopáskárt az ügyfélnek. Érdemes azonban tudni, hogy ma már besurranó, illetve beengedett személyek által elkövetett lopásokat is téríthet egy jól megválasztott biztosítás  - tájékoztatott Sebestyén László ügyvezető igazgató.


 
Persze a legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. Nyáron a szellőztetésre nyitva hagyott ajtók és ablakok, a kertbe kilépők által be nem zárt ajtók mind ideális alkalmat teremtenek a bűnözőknek.
A rövid időre magára hagyott lakásból főleg készpénzt és kisebb elektronikai eszközöket tulajdonítanak el a besurranók. Az említett okos lakásbiztosítások évi egyszeri alkalommal 40-50 ezer forintig térítik ezeket a károkat, amennyiben rendőrségi jegyzőkönyv is készül az esetről.
A legkézenfekvőbb megoldás mégis  az, ha nem hagyunk lehetőséget a tolvajlásra. Íme néhány  megszívlelendő tanács.
Bármilyen meleg van odabent, csak akkor szellőztessünk, ha a lakásban tartózkodunk. Ha elhagyjuk a lakást, mindig zárjunk be, még ha csak egy-két percre szándékozunk is  kilépni. Az ajtó kulcsait ilyenkor is tartsuk magunknál, mert a biztosnak hitt rejtekhelyeket a tolvajok rutinból, gyorsan megtalálják, főleg, ha előzőleg ki is figyelik.
A lakás elhagyásakor ellenőrizzük, hogy az ajtók, ablakok zárva vannak-e. A bukóra hagyott ablak ugyanúgy  nem képez akadályt, mint ahogy a  redőny vagy a szúnyogháló sem.  Még az udvaron álló autóban se hagyjunk soha értékes holmikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!