Besározódás és öntisztulás Verebics Katalin képein - új tárlat a KOGART Galériában

FMH - A székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola növendéke volt a dégi Verebics Katalin, aki a képzőművészeti egyetemet elvégezve az elmúlt években rendszeresen állítja ki festményeit. E héten csütörtöktől a budapesti KOGART Galériában látható 13 munkája, Új képek címmel.

MTI

Szabó Noémi, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Verebics Katalin képei annyira újak, hogy szinte még szárad a festék rajtuk, s abban is újdonságot hoz a művész, hogy önvizsgálatot, filozofikus mélységet mutatnak festményei a besározódástól az öntisztulásig. 
Verebics Katalin korábban a vad szexualitást ábrázoló, szadisztikus vagy épp erotikus mámorban kéjelgő női testek merész kompozícióival vált ismertté a hazai kortárs művészeti életben - tette hozzá a kurátor.
A művész legújabb sorozatának központi motívuma a saját teste, de másként. A korábbi, hangsúlyosan szexuális tematikát finom és bensőséges lírai megfogalmazás váltotta fel. 
Szabó Noémi kiemelte: a besározódástól a megtisztulásig tartó folyamat ábrázolásában a művész egyrészt arra kíváncsi, formailag milyen lehetőségeket rejt az, hogy bekeni sárral a testét, majd lefotózza és a fénykép alapján komponálja meg a festményt. Másrészt izgatja a nő lelki útja, amely a bepiszkolódástól elvezet a megtisztulásig. 
A lendületesen megfestett expresszív gesztusokban személyes lelkiállapotát és a női test segítségével kifejezhető lelki folyamatokat tárja fel tíz festményén és három kisméretű önarcképén keresztül - magyarázta a kurátor.
Verebics Katalin új műveire nagy hatással volt Arnulf Rainer, az osztrák és egyben a kortárs európai művészet egyik legnagyobb alakja, aki a saját magáról készített fotókat festette át.
Verebics Katalin a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán kezdte tanulmányait, majd 2005-ben végzett a festő szakon Klimó Károly növendékeként. 2002 óta rendszeresen állítja ki műveit itthon és külföldön. 2009-ben KOGART ösztöndíjban részesült, idén tavasszal pedig ösztöndíjasként két hónapot töltött a Római Magyar Akadémián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!