Belterületbe vonás: a befektető kötelessége a közmű kiépítése

Székesfehérvár - Az elmúlt évek belterületbe vonásai esetében nem mindig érvényesültek kellően a város érdekei. Az önkormányzat egy munkacsoportot állított fel, amelynek feladata egy egységes eljárási rend kidolgozása, hogy a város se járjon rosszul.

Házi Péter

 

Az elmúlt években  két nagy városi  terület, az Antenna Hungária egykori bázisa, valamint az Alsóvárosi rét esetében zajlott le belterületbe vonás. Több esetben viták is voltak azzal kapcsolatban, kinek a dolga a közművek kiépítése, és mikor adja ki a város a használatbavételi engedélyt, ám mostanra ez a problémakör rendeződött. Mindenesetre az önkormányzat egy munkacsoportot állított fel tavaly, amelynek célja a városfejlesztési szempontból fontos ingatlanok jogi és pénzügyi helyzetének kivizsgálása volt.
- Kétfajta belterületbe vonásról beszélhetünk: vannak  területek, amelyek hasznosítása a város számára is fontos, és vannak olyan ingatlanok, amelyek a belterületbe vonást kezdeményező magántulajdonosok számára fontosak. Az érvényes jogszabályok nem segítik az önkormányzatokat például abban, hogy a belterületbe vonás miatti értéknövekedésért valamit cserébe kapjanak - mondta Gál Péter vagyongazdálkodási tanácsnok, aki szerint ez vagyon értékű jognak számít, ezért kellene a jogszabályokat  megváltoztatni.
 A már említett munkacsoportot Bóka Viktor, Fehérvár jegyzője vezeti, aki  elmondta, az érvényes jogszabályok alapján kialakítottak egy egységes eljárási rendet: ezek szerint minden esetben a befektető  kötelessége a szerkezeti terv módosításával kapcsolatos tervezési költségek megfizetése, a terület úthálózatának és a közműveknek a kiépítése. Az önkormányzat csak az összes közmű kiépítését  követően veszi át az utakat és adja ki a használatbavételi engedélyt, ami komoly biztosíték arra, hogy minden  a szerződés szerint történjen.
- Ezen felül az önkormányzat minden esetben együttműködési szerződést köt a befektetővel, amelyben bankgaranciát vagy jelzálogjogot, esetleg vételi jogot is ki lehet kötni arra az esetre, ha a befektető által vállaltak nem valósulnak meg: ha például nem építi meg a közműveket, a bankgaranciát lehívja a város és abból oldja meg ezt - részletezte a lehetőségeket a város jegyzője, aki hangsúlyozta: a befektetők az elmúlt időszakban több felajánlást is tettek. A jövőben is szívesen veszi az önkormányzat, ha például új játszóteret épít a befektető vagy  összközműves telkeket ad át a városnak közintézmény (például orvosi rendelő, óvoda) létrehozására, de lehetőség van például  a város által működtetett szociális, egészségügyi, oktatási vagy akár sportcélú intézmények támogatására is. Ezek a felajánlások mindig önkéntesek, az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását segítik, és sohasem minősülhetnek a településrendezési eszköz módosítása ellentételezésének - tette hozzá a jegyző.
 A fehérvári közgyűlés legutóbb is döntött belterületbe vonási kérdésben: a Béla úti temetőtől a városhatár felé eső ingatlan  fejlesztéséhez adta meg az engedélyt, ott mintegy 400 építési telket lehet majd felparcellázni. A jegyző  kiemelte, a város megpróbálja elérni, hogy a beruházás kapcsán a Zámolyi út és a csalai lerakóhoz vezető út között új összeköttetés is kiépüljön, így megszűnhet végre az a gond, hogy a szemétszállító autók a városon belül közlekednek. Ez a megegyezés is jó példa lehet arra, hogy a város saját érdekeit miként érvényesítheti egy ilyen esetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!