Balatonátúszás, huszonkilencedszer

FMH - A jövő szombatra, július 24-re tervezik a 29. Coca-Cola Balatonátúszást, a Révfülöp és Balatonbolgár közötti 5,2 kilométeres távon - közölték a szervezők a szerdai sajtótájékoztatón.

MTI

A szervezők meghatározása szerint "a világ legnépszerűbb és legnagyobb szabású teljesítményorientált szabadidősport-úszórendezvénye" reggel hét órakor kezdődik a kötelező orvosi vizsgálattal, s az első próbázó nyolc órakor rajtolhat el.
Szántó László főszervező, aki másfélezer fős csapattal dolgozik, hangsúlyozta, hogy elsődleges szempont a biztonság. Hagyományosan két nappal a verseny előtt, az időjárási előrejelzések ismeretében döntenek a lebonyolításról - pótnap vasárnap, vagy a következő hét szombat-vasárnapja lehet. A próbázókra 160-180 vitorlásból, csónakból álló úszófolyosó vigyáz, emellett a vízirendőrök is folyamatosan figyelik a résztvevőket. A 14 éven aluli gyerekek csak felnőtt kísérettel indulhatnak.
Tavaly 27 országból 9299-en vállalták a megmérettetést. Az úszóknak csupán 3-4 százaléka élversenyző, a mezőnyt 96 százalékban lelkes, amatőr sportolók alkotják. Előbbi csoportba tartozik Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívó, aki idén ötödik átúszására készül, míg Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó már tizedszer vág neki a távnak. Az ökölvívó válogatottból a friss Európa-bajnok Bacskai Balázs, az Eb-ezüstérmes Káté Gyula és az Eb-bronzérmes Darmos József is nevezett. Ugyancsak tizedszer rajtol el az Úszó Erőd, amely több száz hivatásos katonát mozgósít.
A célban, a balatonboglári Platán-strandon különböző programok, koncertek várják az úszókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!