Bajnok a Videoton, erre vártunk 70 éve! (fotókkal, galériával frissítve)

Az NB I-es labdarúgó-bajnokság 28. fordulójában az éllovas, a bajnoki címre pályázó Videoton FC a Kaposvárt fogadta szerdán este. A bajnoki aranyérem végül a a fehérvári csapaté lett.

MTI

 Orbán Viktor is köszöntette a bajnokokat

Orbán Viktor miniszterelnök facebook-oldalán köszöntötte a bajnoki címet szerzett Videoton labdarúgócsapatát.  "Jó reggelt kívánok, fehérvári királyok! Hajrá Vidi!" - írta csütörtök délelőtt a magyar kormányfő.
A bejegyzés, amelyhez Orbán Viktor a szerda esti, Kaposvár elleni 3-1-es, aranyérmet jelentő győzelem összefoglalójának linkjét is csatolta, három óra alatt közel 500 látogatónak tetszett (lájk).
A Videoton története első bajnoki címét szerezte meg.

A tiszteletbeli elnök szerint a helyére került az aranyérem

 

A története első bajnoki címét szerző Videoton FC tiszteletbeli elnöke, Kovács Ferenc már nagyon várta a fehérvári futballisták bajnoki sikerét, szerinte helyére került a bajnoki aranyérem.

A mesteredző irányításával 1985-ben az UEFA Kupa döntőjéig menetelt a Videoton, de a bajnokságban soha nem ért fel a ranglista élére.

"Minden egyes meccsen, idegenben és otthon is ott voltam a csapat mérkőzésein, így testközelből láthattam a Vidi menetelését" - mondta Kovács az MTI-nek. "Voltak nagyon jó periódusok, amelyek előrevetítették, hogy a miénk idén a legerősebb csapat. Mint minden együttesnek, a Videotonnak is voltak halványabb produkciói, de szerencsére ezek a hullámvölgyek akkor következtek be, amikor már megnyugtató előny birtokában voltunk."

Hozzátette, a székesfehérvári klubnak már nagyon kijárt ez a siker, többször volt a bajnoki cím küszöbén, tavaly Győrben az utolsó negyedórában szorult második helyre a gárda, 1976-ban pedig szerinte elvették tőle a bajnoki aranyat.

"Egy klub életében az első bajnoki cím óriási dolog. Nagyon remélem, hogy a Videoton nem olyan csapat lesz, amelyik egy bajnoki aranyat nyer, hanem tartósan az élre kerül. Ha sikerül az állományt tovább javítani, és megfelelő játékot adaptálni rá, akkor a második évben komolyabb nemzetközi sikert tud elérni. Kis szerencsével és jó nyári erősítéssel akár már az idén ki lehet harcolni, hogy bekerüljünk valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe" - nyilatkozott Kovács Ferenc.

 

Csongrádi: a bajnoki cím mindig hiányzott

 

A Videoton labdarúgócsapatának korábbi meghatározó játékosai szerint már járt a székesfehérvári gárdának a bajnoki cím, amelyet először a mostani idényben szerzett meg a csapat.

"Bárhol, bármilyen bajnokságban első helyen végezni mindenképpen óriási dolog" - jelentette ki Csongrádi Ferenc, aki csapatkapitányként oroszlánrészt vállalt a Videoton UEFA Kupa-meneteléséből az 1984/85-ös idényben. "A bajnoki cím mindig hiányzott. Minden fehérvári szurkoló, valamint a klub sikereiért dolgozók számára is örömteli tény a csapat elsősége."

Csongrádi tagja volt az 1976-os kiírásban a bajnoki címért harcolt együttesnek, amely a fehérváriak szerint jogtalanul vesztette el az aranyérmet a Ferencvárossal szemben. Hozzátette, talán az egész magyar labdarúgás azért tart ott, ahol most, mert olyan dolgok történhettek, mint például 1976-ban. Akkor szerinte mindenki elismerte, hogy a Videoton volt a legjobb, mégsem nyerhette meg az aranyérmet.

"Most megkapta a csapat" - tette hozzá a Videoton korábbi vezetőedzője.

Szabó József, a székesfehérváriak legendás csatára szintén arról beszélt, hogy a sok elmulasztott lehetőség után már megérdemelte az aranyérmet a klub.

"Az én pályafutásom alatt is volt három-négy alkalom, amikor sanszunk volt arra, hogy odaérjünk az első helyre, de nem sikerült. Például 1989-ben, Kaszás Gábor edzősködése alatt is lehetett volna bajnok a Vidi, akkor a pontszámítás különbözött a megszokottól, ezért csúszott le a csapat az aranyról" - mondta a korábbi futballista, aki az 1984/85-ös UEFA-Kupa sorozatban a legtöbbször zörgette meg az ellenfelek hálóját.

Megjegyezte: hogy a hazai dicsőségen túl mekkora értéke van a magyar bajnoki címnek, az majd nyáron derül ki igazán, amikor a nemzetközi kupában lép pályára a gárda.

"Már az előző idénybeli győri meccsen is agyonizgultam magam" - nyilatkozott Karsai László. "Akkor nem jött össze, de jobb később, mint soha. Ez egy történelmi esemény, hiszen bármilyen a bajnokság színvonala, magyar bajnoknak lenni mindig fantasztikus és felemelő érzés. Minden egyes pillanatban, amikor erre gondolok, borsódzik a hátam, annyira jó érzés. Mindenkinek ez a vágya. Azok a srácok, akik most ezt véghezvitték, mindent megérdemelnek."

A Fehérváron Sunyinak becézett volt játékos szerint jövőre ismételni tud a Videoton, s most egy dunántúli sikersorozat jön.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A 88. percben minden eldőlt

 

 

 

A 88. percben minden eldőlt

 

Mielőtt elkezdődött volna a mérkőzés, Garancsi István, a Vidi sakkot is szerető tulajdonosa az internetes élő közvetítésben nézte Szabó Krisztián szerdai bravúros mérkőzésének  az utolsó perceit, s lapunkon keresztül is gratulált a nagymesternek. Egy sikert ezzel már kipipált ma Fehérvár, a másik a Videotonra várt. Fergeteges hazai buzdítás mellett kezdődött el a találkozó, amelyen lengyel játékvezetői hármas dirigált. Kapujához szegezte a hazai csapat a vendégeket, az első 7 percben már három ziccert alakítottak ki Kovács kapuja előtt. A 13. percben viszont Bozsovics mentett hatalmas bravúrral Perics közeli lövésénél. El kell ismerni, óriási gólszerzési lehetőség volt. Zártan, szívósan védekezett a Kaposvár, nehéz volt áttörni a betonfalat. Erre a 27. percben egy szép támadás végén nyílott lehetőség, de Sándor bombája elkerülte a kaput, aztán Vasziljevics csúszott el igéretes helyzetben az ötösön, majd Gosztonyi kapuba tartó labdáját mentette lábbal Kovács. Érett, nagyon érett a hazai gól, ami a 34. percben meg is született, miután Nikolics 11 méterről a kapuba bombázott, 1-0. A 45. percben Sándor lábában volt a második találat, de egy kissé kivárt, így kimaradt a lehetőség. A szünetre bajnokként tért pihenőre a Vidi, de hátra volt még 45 perc.

Hazai támadásokkal folytatódott a mérkőzés, a játékosok hamar dűlőre akarták vinni a dolgot, ám ehhez azért a vendégcsapatnak is volt egy-két szava. Az 57. percben ismét Nikolics tüzelt kapura, de Kovács nagy bravúrral szögletre ütötte a labdát. Énekelt, dalolt, folyamatosan buzdította a kissé fáradni látszó Vidit a lelátó népe. Hiába, mert a 76. percben a frissen beállt Grumics a hálóba fejelte a labdát, 1-1. Már csak tíz perc volt hátra, amikor Polonkai 12 méterről, elemi erővel a hálóba lőtte a labdát, 2-1. Forró lett a hangulat, pályán és a lelátón egyaránt. A 88. percben minden eldőlt, miután Szakály 6 méterről a kapu közepébe talált, 3-1. Uram isten, bajnok lett a Vidi! Köszönet érte mindenkinek, aki ebben részt vett!

 
 
 Videoton FC - Kaposvár 3-1 (1-0)

Sóstói stadion, 7528 néző. Vezette: Tomasz Musial (Sebastian Mucha, Jakub Slusarszki).
Videoton FC: Bozsovics 7 - Lázár 7, Lipták 7, Vaskó 6, Elek 7  - Gosztonyi 7, Sándor 6, Farkas 8, Vasziljevics 7 - Nikolics 8, Alves 7. Vezetőedző: Mezey György 10.
Kaposvár: Kovács 7 - Okuka 6, Bank 5, Zsók 6, Gujics 5 - Balázs 5, Máté 5, Pedro 5, Pavlovics 5 - Oláh 6, Perics 5. Vezetőedző: Sisa Tibor.
Csere: Nikolics helyett Polonkai (70. perc), Vasziljevics helyett Szakály (78. perc), Farkas helyett Lencse (78. perc), illetve Gujics helyett Korhut 5 (51. perc), Máté helyett Dzsavad 5 (59. perc), Perics helyett Grumics (75. perc).
Sárga lap: Gosztonyi, Szakály, illetve Okuka.
Piroslap: Gosztonyi (91. perc).
Szögletarány: 8:3 (3:1).

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A Videoton története

 

 

 

A Videoton története

Ekkor már a Sóstói Stadionban játszotta mérkőzéseit a csapat, a létesítményt 1967. szeptember 20-án, a VT Vasas – Rot-Weiss Erfurt mérkőzésen avatták fel.
 Az első osztályban már Videoton SC-ként szerepelt a gárda - első mérkőzésén 6-1-re kikapott a Vasastól -, s azonnal búcsúzott az élvonaltól, de egy év elteltével már ismét a legjobbak között volt. Ezt követően Kovács Ferenc edzősködése alatt stabil középcsapattá vált az együttes, majd 1976-ban következett az első nagy siker, a bajnoki ezüstérem. Kovács ezután távozott, ami meg is látszódott a csapat teljesítményén, a dobogóról rendre lemaradt, sőt, 1983-ban majdnem kiesett. A következő szezonban Kovács ismét leült a kispadra, és 1984-ben a bronzéremig vezette a csapatot, amely így az UEFA Kupában indulhatott.
Ez az európai "hadjárat" azóta is a klub aranykorának számít: a csapat a cseh Dukla Prahát, a francia Paris Saint-Germaint, a jugoszláv Partizan Beogradot, az angol Manchester Unitedet, majd a szintén jugoszláv Zeljeznicart búcsúztatva bejutott a sorozat döntőjébe, ahol a Real Madriddal találkozott. Az első mérkőzést Székesfehérváron játszotta a gárda, és 40 ezer néző előtt 3-0-ra nyertek a spanyolok, amivel el is döntötték a párharcot, igaz, a visszavágón hatalmas bravúrral 1-0-ra győzött a magyar csapat.
Az együttes a következő évben is indulhatott a második számú európai kupában, ám ekkor már a második körben búcsúzott a lengyel Legia Warszava ellenében.
A kilencvenes évek eleje főként a középszerűségről, illetve a számos névváltoztatásról lehet csak emlékezetes a szurkolóknak: Videoton Waltham, Parmalat FC, majd Fehérvár 96 PPFC néven szerepelt a gárda. 1997-ben Disztl László irányítása alatt már az osztályozóig "süllyedt" a gárda, egy évvel később pedig Verebes József sem volt képes a "mágiára", így a csapat kiesett, miután gólkülönbsége eggyel rosszabb volt, mint a bennmaradó Siófoknak.
 A másodosztályban Csank János vette át a csapatot, és jutott vissza simán vele, őt Csongrádi Ferenc követte, majd Várhidi Péter jött a sorban, akinek vezetésével 2002-ben ötödik lett a gárda.
2005 tavaszára komoly adósságot halmozott fel a klub, kiszállt a Videoton, így FC Fehérvár lett az egyesület új neve. Pénz nélkül, fiatalokkal állt fel a csapat, ennek ellenére meglepetésre a nyolcadik helyen végzett. Egy évvel később - már ismét szilárd anyagiakkal - története első kupagyőzelmét szerezte meg az alakulat, a döntőben a Vasast győzte le.
2008-ban Garancsi István vállalkozó vásárolta meg a csapatot, akinek vezetésével folyamatosan fejlődött a klub, s kétszer megnyerte a Ligakupát (2008, 2009). Tavalyelőtt Mezey György vette át a szakmai munka irányítását Székesfehérváron, s minőségi futballistákkal töltötték fel a keretet. A 2010-ben záruló bajnokságban sokáig vezetett a gárda, ám végül a címvédő Debrecen végzett az élen, de idén már senki nem állította meg a Videotont, amely megszerezte története első bajnoki címét. A Vidi duplázhat is, mivel bejutott a Magyar Kupa döntőjébe.

 

OLDALTÖRÉS: Az eddigi aranyérmesek

 

 

 

A magyar labdarúgó-bajnokság eddigi győztesei:
  
1901, 1902: BTC
1903: FTC
1904: MTK
1905: FTC
1906/07: FTC
1907/08: MTK
1908/09, 1909/10, 1910/11, 1911/12, 1912/13: FTC
1913/14: MTK
1914: FTC (nem hivatalos bajnokság)
1915: FTC (nem hivatalos bajnokság)
1915: MTK (nem hivatalos bajnokság)
1916/17, 1917/18, 1918/19, 1919/20, 1920/21, 1921/22, 1922/23, 1923/24, 1924/25: MTK
1925/26, 1926/27, 1927/28: Ferencváros (FTC)
1928/29: Hungária (MTK)
1929/30, 1930/31: Újpest (ÚTE)
1931/32: Ferencváros (FTC)
1932/33: Újpest (ÚTE)
1933/34: Ferencváros (FTC)
1934/35: Újpest (ÚTE)
1935/36, 1936/37: Hungária (MTK)
1937/38: Ferencváros (FTC)
1938/39: Újpest
1939/40: Ferencváros
1940/41: Ferencváros
1941/42: WMFC Csepel
1942/43: WMFC Csepel
1943/44: Nagyvárad AC
1944: FTC (nem hivatalos bajnokság)
1945, 1945/46, 1946/47: Újpest
1947/48: Csepel
1948/49: Ferencváros
1949/50: Honvéd
1950: Honvéd
1951: Bástya (MTK)
1952: Honvéd
1953: Vörös Lobogó
1954: Honvéd
1955: Honvéd
1956: a forradalom miatt félbeszakadt
1957: Vasas    
1957/58: MTK
1958/59: Csepel
1959/60: Újpesti Dózsa
1960/61, 1961/62: Vasas
1962/63: Ferencváros
1963: Győri ETO
1964: Ferencváros
1965, 1966: Vasas
1967, 1968: Ferencváros
1969, 1970, 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1973/74, 1974/75: Újpesti Dózsa
1975/76: Ferencváros
1976/77: Vasas
1977/78, 1978/79: Újpesti Dózsa
1979/80: Honvéd
1980/81: Ferencváros
1981/82, 1982/83: Rába ETO Győr
1983/84, 1984/85, 1985/86: Honvéd
1986/87: MTK-VM
1987/88, 1988/89: Honvéd
1989/90: Újpesti Dózsa
1990/91: Honvéd
1991/92: Ferencváros
1992/93: Kispest-Honvéd
1993/94: Vác FC Samsung
1994/95, 1995/96: Ferencváros
1996/97: MTK
1997/98: Újpesti TE
1998/99: MTK
1999/00: Dunaferr FC
2000/01: Ferencváros
2001/02: Zalaegerszegi TE
2002/03: MTK Hungária
2003/04: Ferencváros
2004/05, 2005/06, 2006/07: Debrecen
2007/08: MTK Budapest
2008/09, 2009/10: Debrecen
2010/11: Videoton FC

    Összesen:
    ---------
28 alkalommal: FTC
23 alkalommal: MTK
20 alkalommal: Újpest (ÚTE)
13 alkalommal: Honvéd (Kispest)
 6 alkalommal: Vasas
 5 alkalommal: Debrecen
 4 alkalommal: Csepel
 3 alkalommal: Rába ETO Győr
 2 alkalommal: BTC
 1 alkalommal: Dunaferr FC, Nagyvárad AC, Vác FC Samsung, Zalaegerszegi TE, Videoton FC



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!