Bajnai padlóra küldi a szakképzést is?

FMH - Módosul egy tanulószerződésekre vonatkozó passzus a Bajnai-féle adócsomag szerint, emiatt a KDNP arra kéri Sólyom Lászlót, forduljon az Alkotmánybírósághoz.

feol.hu

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt kéri Sólyom László köztársasági elnöktől, hogy kérjen alkotmányossági normakontrollt a hétfőn elfogadott adócsomag egyik passzusával kapcsolatban - mondta Kuzma László, a KDNP szakpolitikusa csütörtökön, Budapesten.

Az Alkotmánybíróság egy korábbi határozata szerint nem lehet "salátatörvényben" szakmapolitikai szabályokat megváltoztatni, ám a hétfőn elfogadott adótörvény módosít egy, a tanulószerződésekre vonatkozó passzust - mondta Kuzma László sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezért fordul a KDNP Sólyom Lászlóhoz, és kéri a kihirdetés előtti az alkotmányossági normakontrollt.
A politikus kijelentette: ha szükséges, akkor a KDNP közvetlenül fordul majd az Alkotmánybírósághoz.
Kuzma László elmondta: a szabályozás megváltozása amellett, hogy jogalkotási szempontból elfogadhatatlan, hátrányosan érinti azokat a szakképzésben részt vevő fiatalokat, akik valamilyen céggel állnak szerződésben, azaz úgynevezett tanulószerződésük van. De rosszul járnak a cégek is - hangsúlyozta -, hiszen a kormány e módosítással kevesebb támogatást ad a vállalkozásoknak a fiatalok képzéséhez. Emiatt várható, hogy sok cég felbontja ezeket a megállapodásokat, illetve nem köt újat. Megjegyezte: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatai szerint jelenleg 44 ezer ilyen szerződés van.
Nagy gondnak nevezte a politikus, hogy ez a változás várhatóan a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok képzésére lesz negatív hatással.
Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az idei adótörvények módosítását 201 igen, 166 nem és 4 tartózkodás mellett. Eszerint változik az adókulcs, emelkedik az szja alsó, 18 százalékos sávhatára, öt százalékponttal csökken a munkáltatói járulék, míg a táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken, a munkabér 60 százalékára.
E törvénycsomag részeként módosította a Ház a szakképzésre vonatkozó részt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!