Az utolsó nemesi felkelésre emlékeztek

Székesfehérvár - Az utolsó Fejér (vár)megyei nemesi felkelés 200. évfordulójára emlékeztek szerdán előadásokkal, kiállítási tárgyakkal, huszárfelvonulással és koszorúzással. Egy korra, egy csatára, amely szinte feledésbe merült.

Tihanyi Tamás

A város önkormányzata, a Kodolányi János Főiskola, a városi és Fejér megyei levéltár, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, valamint a Magyar Történelmi Társulat által rendezett konferencián történészek, levéltárosok, kutatók tartottak előadást a napóleoni háborúk magyarországi, valamint megyei és székesfehérvári vonatkozásairól.
Kétszáz éve történt meg az utolsó Fejér megyei nemesi felkelés, amelynek során csatába indultak elődeink Napóleon egyre közeledő csapatai  ellen. Bár Karakónál és Győr alatt vesztettünk, a magyarok   bátorságát, hősiességét az ellenfél is elismerte.    Egy kevéssé ismert korszakra emlékeztek szerdán.

Zászlók és  dokumentumok egy büszke korról. A nemesi felkelés múzeumi emlékeiről a Fekete Sas Patikamúzeumban nyított kamarakiállítást Vitek Gábor történész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!