Az öttusa Eb megyei reménységei

FMH - Július 28-án, csütörtökön kezdődik Angliában a felnőttek öttusa Európa-bajnoksága, ahol az Alba Volán SC képviseletében három sportoló is tagja a válogatottnak. Cél a londoni olimpia.

Matók János

A magyarok előőrse, a férfiak (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence és Tibolya Péter) szerdán kora reggel indultak el az angliai Európa-bajnokságra. Velük tartott Korponai István, az Alba Volán SC szakmai igazgatója, aki egyúttal Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány szakmai helyettese is a viadalon. A fehérvári klubot Demeter és Korponai mellett a lányok, Gyenesei Leila és Kovács Sarolta képviselik még. A szakmai igazgatót a volános esélyekről kérdeztük, még a szerdai elutazásuk előtt.

- Csütörtökön a férfiak selejtezőjével elkezdődik az Eb. Kik kapnak helyet a csapatban, s főleg mit vár a fiatal Demeter Bencétől?

- Azzal kezdeném, hogy Tibolya csak az egyéni számban indul, így a másik három fiú alkotja a csapatot, amíg a váltót majd az egyéni után jelöljük ki. Mit várok Bencétől? Az egész éves teljesítménye azt vetíti elő, hogy sikeres lesz. Mert folyamatosan egyre jobb eredményeket produkált az idén, olyan értékes helyezéseket szerzett, amelyek bizakodásra adnak okot. A ranglista második helyezettjeként került be a válogatottba, s meggyőződésem, hogy junior világbajnokként elbírja a terhet. Egy olyan fiatal és dinamikus versenyzőről van szó, aki előtt nagy jövő áll. Ami az eredményét illeti, az első nyolcba várom, ami egyúttal olimpiai kvalifikációt jelent - mondta Korponai.

- Folytassuk a fehérvári lányokkal, akik szintén tagjai a csapatnak. Gyenesei helyzetét, esélyeit miként látja?
 
- Azzal kezdeném, hogy Leila és Saci mellett Tóth Adrien a csapattag, amíg Cseh Krisztina csak az egyéniben indul. Gyeneseiben benne van az első hat hely valamelyike, de az érem is. Amennyiben a vívás során 900 pont körül teljesít, akkor igen, ez a feltétele a sikeres szereplésének. Mert annak a tudásnak, ami a vívásban már felhalmozódott benne, ki kell jönnie. Nem a mezőny lépett el Leilától, hanem pszichésen másként kell kezelnie a dolgot.

- Sérülése, az azt követő kihagyás után milyen állapotban van Kovács?
 
- A kéthetes kihagyás után fizikumát tekintve már feljövőben van, ráadásul a junior bajnoki cím is nagyon jót tett neki. Úgy látom, fizikailag nem, inkább a sérülés okozta kisebb sokk érintette, azt fel kellett dolgoznia. Vívni, lovagolni és futni sem tudott abban a két hétben, de három hete már keményen dolgozik, igaz, a felkészülésén változtatni kellett. Ami pedig az eredményt illeti, Sacit is az első nyolc közé várom.



- Árulja el, tartanak a létfontosságú kombájntól?

- Attól mindig mindenki tart, s ez a nemzetközi mezőnyre is egyaránt érvényes, hiszen legyen valaki akár olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok, könnyen elúszhat a jó helyezése. A lézertechnika kiforratlansága okozhatja a galibákat, jó lenne elkerülni.

Az olimpián ugyan országonként és nemenként csak két-két öttusázó indulhat, ezzel együtt a cél az, hogy minél többen vívják ki a részvétel jogát, mert így a hazai szövetség az aktuális forma, és a korábbi eredmények alapján dönthet majd arról, kinek szavaz bizalmat. A kontinensviadal különösen jól fizet ötkarikás szempontból, ami nevesítve azt jelenti: a női és férfi egyéni verseny első nyolc helyezettje londoni részvételi joghoz jut. Így volt ez 4 éve is, amikor Rigában Vörös Zsuzsanna, továbbá Horváth Viktor, Tibolya Péter és Balogh Gábor harcolt ki kvótát. Egy magyar egyébként már rendelkezik kvótával: Kasza Róbert két és fél hete megnyerte a világkupa-döntőt, ezzel elvileg már nevezhető a londoni játékokra.
- Bízom benne, hogy a meglévő egy mellé a fiúknál további kettő kvótát szerzünk, és a lányoknál is összejön egy - fogalmazta meg az alapvető elvárást Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.
Az Eb-t Gillinghamben, a Medway Park elnevezésű sportközpontban rendezik.

Az Eb programja, július 28., csütörtök: férfi egyéni és csapatverseny, selejtező;  július 29., péntek: női egyéni és csapatverseny, selejtező; július 30., szombat: férfi egyéni és csapatverseny, döntő; július 31., vasárnap: női egyéni és csapatverseny, döntő; augusztus 1., hétfő: férfi és női váltó. 
 A tavalyi debreceni Európa-bajnokságon, a férfiaknál  David Svoboda (cseh),  a nőknél Amélie Cazé (francia) győzött. Csapatban kettős német, amíg a  váltóban kettős magyar siker született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!