Az elmúlt években folyamatosan csökken a nitrogén-dioxid értéke

Dunaújváros - A meteorológiai szolgálat minden évben elkészíti összesítő értékelését hazánk levegőminőségéről, a manuális hálózat alapján.

Gallai Péter

2011-ben a hálózatban kilencven településen folyt a légszennyezettség manuális vizsgálata,  a legtöbbször, nyolcvankét településen a nitrogén-dioxidot mérték   Dunaújvárosban az  index kiváló lett. Emellett a másik két fő komponenst,  a  kén-dioxidot (tizennégy hely) és az ülepedő port (huszonegy hely) vizsgálták. Az értékelés a meghatározott egészségügyi határértékek alapján készült. Ám a jogszabály tavaly megszüntette az ülepedő porra vonatkozó küszöböt, ezért az külön nem szerepel a statisztikában.

Egyébként a  levegőt egyik leginkább szennyező gáz a nitrogén-dioxid. A földgáz alapú fűtés eredményeképp a téli időszakra jellemzően emelkedik a  mértéke. A városokban, forgalmas településeken pedig a gépjárműforgalom miatt növekedhet meg  koncentrációja, ami a kipufogógázokkal  jut a légkörbe.   Káros hatása  több szinten is tapasztalható. Közvetlen a nyálkahártyára tapadva savvá alakul, így irritációt, helyi károsodást okoz. Felszívódva pedig a vérben tesz kárt.

Dunaújváros esetében ezt a komponenst vizsgálták, napi, illetve kétnapi mintavétellel. Az éves átlagértékek alapján elkészült index szerint kiváló kategóriába került a település ebben a kategóriában. A határértéket   meghaladó, huszonnégy órás átlagot egyszer sem lépte túl ez a szennyezőanyag 2011-ben.  A közép-dunántúli   körzet más településeivel összevetve, Dunaújváros a maga 15.43 mikrogramm per köbméteres értékével igen előkelő helyen áll az országos  listán is. Rosszabb átlagot produkált például a régióból Székesfehérvár (16.07), Balatonalmádi (19.33), Balatonfüred (26.58), Gárdony (19.58), vagy  Mór (18.88). A legjobban Sukoró (7.64) és  Pápa (9.53), Balatonfűzfő (11.48) szerepelt az adatok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!