Az adventi koszorú fénye

Legjobb tudomásunk szerint az adventi koszorú ősét 1839-ben egy Johann Wichern nevű német evangélikus lelkész készítette el oly módon, hogy egy felfüggesztett lovaskocsi kerekére huszonhárom gyertyát tűzött. Aztán minden nappal mindig egy gyertyával többet gyújtott meg, egészen karácsonyig.

Tihanyi Tamás

 A kör alak megmaradt, de természetesen manapság nehéz volna mindenkinek szekérkereket díszítenie  az advent  időszakában.  Ma a koszorú többnyire fenyőből készül, amire  négy gyertyát helyeznek. Ezek  színe katolikus közösségekben (egy rózsaszín kivételével)  általában lila, mert a katolikus hagyományok szerint a lila  az advent, a bűnbánat és a megtérés színe. A hívő emberek az adventi felkészülés során önmegtartóztatással és  bűnbánattal készülnek a  közelgő karácsonyra: akár,  mint húsvét előtt. (Bár ezt manapság sajnos csak kevesen követik.) Az egy   rózsaszín gyertya  a közeledő karácsony miatt érzett várakozó  örömöt jelképezi.


  Ez tehát a hagyomány, de ne csodálkozzék az, aki mindenféle színű gyertyát lát a koszorúkon: több ma a külsőség ebben is, mint  a belső, lelki  tartalom.  Azt azonban mindenfelé igyekeznek betartani, hogy a gyertyákat vasárnaponként  gyújtják meg, minden hétvégével eggyel többet. A  gyertyák egyre nagyobb fénye jelképezi azt a világosságot, amit az Úristen Jézus Krisztus eljövetelével  a várakozóknak ajándékoz  karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Mindegyik egy-egy szent fogalmat jelent: hitet, reményt, szeretetet, örömöt.

Adventi koszorúk - kicsit másképp - ötletek Seregélyesről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!