Átalakul Fehérvár felsőoktatása? Költözik a Kodolányi kommunikációs tanszéke

Székesfehérvár - Sok a pletyka a városban arról, hogy a Kodolányi János Főiskola helyére érkezik a Pannon Egyetem. Ez így nem igaz.

Fejér Megyei Hírlap

"Elköltözik a Kodolányi, helyére a Pannon Egyetem jön, ezt mutatja, hogy a kommunikáció tanszéket már el is vitték  Pestre" - ilyen hírek terjengenek mostanában Fehérváron, ám mint Szabó Péter rektortól megtudtuk, nem erről van szó. Valóban folynak tárgyalások arról, hogy a veszprémi Pannon Egyetemmel miként tudna együttműködni - akár közös épületben - a  fehérvári főiskola, a város célja ugyanis a műszaki képzés erősítése. Ezt  a Kodolányi János Főiskola szenátusa is támogatja. A rektor megerősítette, a  kommunikációs képzés  elköltözik Budapestre, mert  ott van piacképes kereslet, ugyanakkor Siófokról Fehérvárra jön a turisztikai szakemberek képzése, így a végén a remények szerint akár a mostaninál több hallgató is tanulhat majd Fehérváron.


A fehérvári önkormányzat éppen egy hónapja kötött együttműködést a Pannon Egyetemmel annak érdekében, hogy a városban erősödjön a  műszaki felsőoktatás. A Kodolányi János Főiskola szenátusa és maga a rektor is támogatja ezt a törekvést - mondta lapunk megkeresésére Szabó Péter rektor: - Folyamatos egyeztetésben vagyunk Fehérvár polgármesterével, mi már egy éve felvetettük, hogy fel tudunk ajánlani ingatlant közös működtetésre. A folyamat tehát jó a városnak és a Kodolányi János Főiskolának is. A Veszprémi Egyetem bölcsész karával például már most is van  együttműködési megállapodásunk: szeretnénk visszatérni a tanárképzéshez. A történelem-magyar szak esetében a magyar szak a Pannon Egyetem, a történelem pedig a Kodolányi János Főiskola jogán lenne. Komoly konzorciális együttműködés kialakításáról van tehát szó! - összegzett Szabó Péter, aki szerint egyáltalán nem  baj, ha a Szabadságharcos úti A épületbe beköltözik a Pannon Egyetem, mert ott jól megfér a kodolányis könyvtárral, a nagyelőadót pedig közösen tudják használni.


A Vörösmarty Rádió működése a rektor szerint azért vált  okafogyottá, mert  a felsőoktatási törvény változása folytán nem kaptak állami támogatást a képzési helyeikre. A hallgatói piac ezt  úgy reagálta le, hogy Budapesten nőtt a kommunikáció szakosok száma, Fehérváron viszont már nem piacképes a szak. Ez az egyetlen, amit a fővárosba költöztetnek, a többi képzés  marad Fehérváron.  Létszámában akár még több hallgató is lehet Fehérváron,  bizakodik Szabó Péter, ugyanis a siófoki turizmus képzést  Fehérvárra telepítik.
- Online területen azonban továbbra is jelen leszünk egy hírportállal Székesfehérváron, ami a főiskola hagyományaira épül. Ebben a munkában számítok Virágh Ildikóra, a rádió főszerkesztőjére - fogalmazott a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!