Árfolyamrögzítés - kinek jár?

Székesfehérvár - Az utolsó elemeket is pontosította az árfolyamrögzítés második köréről a Bankszövetség és a kormányzat. Már csak a jogszabályra kell várni. Ez sem jár majd mindenkinek.

Klecska Ernő

A Magyar Bankszövetség csütörtökön közleményben tájékoztatott az árfolyamgát rendszerét érintő legutóbbi változtatásokról. Giró-Szász András kormányszóvivő még aznap megerősítette a húszmillió forintos felső korlátról szóló sajtóértesülést. A Magyar Bankszövetség és a kormány között még tavaly év végén jött létre egy megállapodás, amely szerint a rendszerbe három ütemben léphetnek majd be az ügyfelek. Áprilistól a közalkalmazottakat, köztisztviselőket, júniustól a lakáscélú hitellel rendelkezőket, szeptembertől pedig a szabad felhasználású jelzáloghiteleseket fogadják. Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent, továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli. A már felmondott jelzáloghitelek esetén a bankok megvizsgálják az ügyfél törlesztési kilátásait, és ha a 25 százalékos követelés- elengedés reális lehetőséget teremt az adósság rendezésére, úgy a bankok közös megegyezést kezdeményeznek a fennálló tartozás forint-konverziójára és a 25 százalékos elengedésre. Az   ügyfelekre csak a bankfüggetlen költségek hárulnak.

A javaslatokban foglalt határidők betartásának feltétele, hogy a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok időben megszülessenek. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvényt módosító javaslat szerint az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamgát lehetőségét a lakóingatlanra kötött pénzügyi lízingszerződéssel rendelkezők is igénybe vehetik. Az árfolyamrögzítésre 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít arra, hogy 3 év elteltével az ügyfél kezdeményezze az árfolyamrögzítés megszüntetését.

Jó hír, hogy az a 3250 adós, aki a korábbi gyűjtőhitelre bejelentkezett, automatikusan átkerül az új, sokkal jobb szabályozás hatálya alá. Az ördög itt is a részletekben búvik meg. A konstrukció közérthetően úgy fest, hogy az árfolyamkedvezményt igénylők tőketörlesztéseinek árfolyam-különbözetéből számolt összeg egy új, úgynevezett gyűjtőszámlára kerül. Ezt természetesen visssza kell fizetni,  három éves türelmi idő lejártával automatikusan annuitásos forinthitellé alakul. Ez olyan törlesztési mód, amelynél az adós minden törlesztési   periódusban azonos összegű törlesztő részletet fizet - jelen esetben együtt kell majd törleszteni az eredeti hitel részleteivel.

 E megoldást főleg hosszabb távú hiteleknél érdemes választani. A hitelrészleteknél mindig úgy van, hogy a törlesztés egy része a tőke, a másik a kamat törlesztése.  A lakáshiteleknél a tőketartozás nagyjából az ötödik év után kezd el érezhetően csökkenni. Előtte a havi tehernek sokkal nagyobb hányada a kamat. Külön előny, hogy a gyűjtőhitel tőkerészénél csak a pénzpiaci kamatot alkalmazzák majd a bankok, ami akár 3-7 százalékponttal kedvezőbb   a piacinál. Akinek nem az élete múlik rajta, az még kereshet is a konstrukción - mutatott rá több független tőkepiaci tanácsadó. Azok ugyanis, akik megengedhetik maguknak, hogy  a megtakarítást ne költsék el - főleg, ha befektetési egységhez kötött, úgynevezett unit-linked biztosítással kombinált hitelük van,  s annak eseti számlájára minden hónapban befizetik azt -,  a mai nyomott áraknál kihozható magas hozamot is megnyerhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!