APEH: célkeresztben a cégautók

FMH - Az adóhatóság az összes folyamatban lévő, és ezután kezdődő átfogó ellenőrzésnél elrendelte a cégautók utáni adófizetési kötelezettség preventív célú ellenőrzését is - közölte az APEH pénteken az MTI-vel.

feol.hu

A cégautó adó megfizetését az adóhatóság az önkormányzatok megkeresésével, illetve az adóhatóság részére teljesített adatszolgáltatások alapján készített adatbázis felhasználásával is ellenőrizni tudja. A gépjármű nyilvántartással kapcsolatos adatokat hivatalból megkapja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, és folyamatosan összeveti a cégautóra vonatkozó bevallásokkal. Ahol jelentős eltéréseket tapasztal, ott célirányos vizsgálatot is elrendel az APEH.
Február 1-je óta - a törvény által mentességet élvezők kivételével - minden céges autó adóköteles és az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget. A magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik után akkor kell cégautó adót fizetni, ha az autóra költséget számoltak el.
A cégautó adót akkor is meg kell fizetni az arra kötelezetteknek, ha az autó rendszáma külföldi, és nincs jelentősége annak sem, ha a személygépkocsit a forgalomból kivonták.
Az adót negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell önbevallással megállapítani és megfizetni. Áprilisban 400-500 ezer autó után több mint 3,7 milliárd forint folyt be az új, vagyoni típusú adóból.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!