Amitől a nők szíve megdobban

Székesfehérvár - Egy tárlat, ahol a kiállított munkák alkotói mindannyian nők, és a megnyitón a látogatók között is csak elvétve láttunk férfiakat. Ezen nincs mit csodálkozni, elvégre a gyöngyékszerek láttán főként a nők szíve ver hevesebben...

Gábor Gina

Gyöngyvilág címmel nyílt kiállítás a Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában a Magyar Gyöngy Egyesület tagjainak munkáiból. Ez az egyetlen kézműves egyesület az országban, amelynek tagjai kizárólag  a gyönggyel foglalatoskodnak: azaz munkáikban a gyöngyöt, mint díszítő elemet használják.  De micsoda ügyességgel! Az ember lányát elfogja a sárga irigység: egyrészt, mert legszívesebben birtokba venné a szebbnél szebb modern ékszereket,  no és a népi tradíciókat követő gyöngyös nyakbavalókat egyaránt. Másrészt pedig azért irigykedik, mert két bal kézzel verte meg a sors  és  sosem tudná megtanulni ezt a sok türelmet, kitartást, elmélyültséget  igénylő  foglalatosságot.

- Az egyesület 2003-ban alakult meg, negyven tagot számlál - mondta Ganevné Székely Katalin elnök. - A tagjaink Pest megye különböző városaiban élnek, ezért gondosan kell összeállítani az éves programunkat: fontos előre meghatározni,  mikor találkozunk, milyen előadókat hívunk, miféle technikákat, motívumokat tanulunk. Rendszerint a Ferencvárosi Művelődési Központban jövünk össze. Lényegesnek tartjuk  a magyar kézművesség hagyományainak ápolását: mintegy tizenöt népi iparművész tartozik az egyesülethez. Ők a   tradíciók alapján készítenek gyöngyékszereket, emellett persze - ahogyan a kiállítás is mutatja - az egyesület sok tagja foglalkozik egészen modern ékszerek tervezésével, készítésével... Persze, mindenki másként dolgozik:   ha huszonöten jövünk össze, akkor huszonötféleképpen fűzzük le ugyanazt a modellt.

Ami a hagyományokat illeti,  Magyarországon különösen a Sárköz híres arról, hogy a csodálatos gyöngyékszerek szorosan hozzátartoznak a népviselethez. Így aztán nem véletlen, hogy a tárlaton is láthatunk  néhányat a sárközi viselet  jellegzetes, gyöngyös kiegészítőiből a szorítkótól a safringig...   Ganevné Katalin persze hozzáteszi, hogy egy-egy hatalmas, kör alakú, a vállat is beborító nyakbavetőt, egy  téglalap alakú nyaksit, vagy éppen a különlegesen szép decsi virágost leginkább alkotótáborokban van módjuk elkészíteni. Hiszen ezek a fantasztikus  népi ékszerek igen időigényesek. A találkozókon  inkább kisebb darabok  fűzésére vállalkoznak.

Arra törekednek, hogy  népművészeti és iparművészeti munkáikat egyaránt zsűriztessék, és arra is, hogy remekeiket szerte az országban bemutassák: így kerültek a Megyei Művelődési Közponba is.

Persze, nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból dolgoznak. Általában csehországi üveggyöngyöket használnak - tudom meg Ganevné Katitól, aki elárulja: szerencsére az egyesületnek jó kapcsolatai vannal az üveggyöngy-gyártás fellegvárának számító Jabloneccel. Ganevné Székely Katalin ugyanis Halásztelken él (ott van az egyesület bejegyzett székhelye is), Halásztelek egyik testvérvárosa pedig a csehországi Rousinov. A cseh polgármester révén jött létre a kapcsolat, miután Rousinov elöljárója tudomást szerzett arról, hogy Halásztelken él egy asszony, aki a magyarországi népviselethez tartozó csodálatos  ékszereit éppen cseh üvegből készíti...  

A tárlat április 1-ig látható.

Az MMK honlapja itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!