Amikor a front az úr - Németh Lajos meteorológus tippjeivel segít a szenvedőknek

Székesfehérvár - Minden második ember szenved tőle, de nem is biztos, hogy tudja: a fejfájás, ingerlékenység, ízületi fájdalom oka a frontérzékenység. Tehetünk ellene?

S. Töttő Rita

Fáj a feje, a dereka, az ízületei? Fáradékonyabb, rosszul viseli a megpróbáltatásokat? Ha nincs semmilyen szervi  elváltozás vagy okolható helyzet e kellemetlen tünetek mögött, megeshet, hogy egyszerűen az égiek űznek tréfát velünk. Egészen pontosan az égi, azaz a meteorológiai események, amelyek mindenki szervezetét akarva-akaratlanul is befolyásolják. Nem véletlen hát, hogy gyakorta halljuk ilyenkor: jön a front!
A front pedig tulajdonképpen nem más, mint a légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom hirtelen megváltozása, amelynek előjeleit érzékeny receptoraink már az egyértelmű megnyilvánulások előtt felfoghatják, és jelezhetik közeledtét.

- Szervezetünk  azon belül pedig az immun- és a hormonrendszer, a vérnyomás és a hőmérséklet-szabályozás  igyekszik összhangban lenni a környezettel és a körülöttünk lévő időjárással. Egyes felmérések szerint közel két hétre van szükségünk ahhoz, hogy egy-egy időjárási helyzethez teljesen alkalmazkodni tudjunk, beleértve a legszélsőségesebb eseteket is. Normális esetben ez jól is működik, hiszen maga a meteorológia sem produkál olyan hirtelen változásokat, de ha mégis, akkor bizony kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. Sőt, sokan már a változások előtt két nappal megérzik a front érkezését, az időjárásváltozást. 
- Szerencsére engem nem igazán zavarnak a frontok, ebből a szempontból nem befolyásol az időjárás  - árulta el a mindig jókedvű  Németh Lajos meteorológus, aki persze minden egyes nap  pontosan tudja, hideg- vagy melegfront várható-e, és ezt bizony embertársain is észrevesz: - Látom vezetés közben, mennyire nehezen viselik az emberek a fronthatásokat. Hidegfront esetén például sokkal bátrabban közlekednek, és ezért  több veszélyes helyzetet produkálnak, mint máskor, melegfront érkezésekor pedig lassabbak, bágyadtabbak, aluszékonyabbak, s ezért okoznak különösen sok veszélyhelyzetet.
Most például hidegfrontot jelez  az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőtől, így a hét végi napsütéses, langyos napokat hirtelen felváltja az esős, záporos, felhős időjárás. A melegfront miatt, amely a hét végére volt jellemző, nehezebben alszik el az ember, fejfájásunk, sőt, migrénünk is lehet, kevésbé tudunk koncentrálni, és vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatunk. A hidegfront egészen másként hat a szervezetre: a hangulatunk jobb lehet, viszont, aki hajlamos rá, különböző helyeken erősödhetnek a fájdalmai, görcsei.
Állítólag egyre több a frontérzékeny(ségre panaszkodó) ember, akik így vagy úgy, de megérzik az időjárásváltozásokat.
A tapasztalatok szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a mai modern ember kevésbé kerül kapcsolatba a természettel, s ezáltal a külső környezeti hatásokkal is. Hiszen napjaink nagy részét a négy fal között töltjük otthon vagy éppen  a munkahelyen, és még a köztes időszakban is autóban vagy tömegközlekedési eszközön ülünk, amely véd a szélsőséges hőmérséklettől, esőtől, erős UV-sugárzástól is. Elkényelmesedünk, miként   szervezetünk  is, amely egy-egy hirtelen front érkezésekor szinte sokkot kap, annyira nincs hozzászokva a légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom változásához.

 Hogyan csökkenthetjük a hatását?

Összességében a lehető legjobb, ha gyakrabban időzünk a természetben, mert így könnyebben alkalmazkodunk a környezeti viszonyokhoz. Igyekezzünk rosszabb és melegebb időben is kint lenni a szabadban kicsit, mert ezzel is edzük a szervezetet.

A fejfájásra, migrénre, ingerültségre a legjobb ellenszer a stresszűző sport: kinek a relaxáló jóga, kinek a kikapcsolódást nyújtó erdei futás válik be leginkább.Az edzőtermi sport ilyenkor nem segít...

A hidegfrontkor jelentkező görcsöket jól oldják a magnézium- és kalciumvegyületek, ezért ilyenkor érdemes feloldani és elkortyolgatni néhány pezsgőtablettát. A folyadékfogyasztásra is érdemes több figyelmet fordítani ilyenkor!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!