Amerika rakétákkal támadta Pakisztánt

Feltehetőleg pilóta nélküli amerikai repülőgépről elindított rakéták csapódtak be kedd hajnalban Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén. A két támadásban legalább 24-en haltak meg, valószínűleg mindannyian fegyveres felkelők voltak - közölték pakisztáni biztonsági tisztviselők.

MTI

A legalább 12 rakétával végrehajtott első támadás helyszíne az Afganisztánnal határos Észak-Vazirisztán tartomány, annak Doga körzete volt. A lerombolt házak egyikében és a földúton haladó autókban is tartózkodtak emberek. Az áldozatok személyazonossága egyelőre nem ismeretes.
Egy pakisztáni illetékes szerint a célpont egy kiképzőtábor volt, amelyet Hafiz Gul Bahadur lázadóvezér harcosai működtetnek. Bahadur az afgán tálibok oldalán harcolt Afganisztán 2001. végi, amerikaiak vezette megszállása idején, s állítólag most mintegy kétezer harcos élén áll.
A második támadás helyszíne közel volt az elsőhöz, és szintén egy katonai kiképző bázist célzott meg. Két rakéta legkevesebb 10 felkelő életét oltotta ki - jelentették helyi források. A tálibok nem kommentálták a támadást.
 Észak-Vazirisztán területét idén már mintegy harminc amerikai rakétatámadás érte. A törzsi terület az utóbbi hónapokban vált új bástyájává azoknak a fegyveres lázadó csoportoknak, amelyek a pakisztáni hadsereg offenzívája elől menekültek el korábbi menedékhelyükről, a szomszédos Dél-Vazirisztánból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!