Álmatlanságban szenved? Az éjszakai zaj is okozhatja

Minden ötödik európai olyan zajszintnek van kitéve éjszaka, amely jelentős hatással lehet egészségére - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodája.

feol.hu

Az Irányvonalak az európai régió zajterhelésére című tanulmány új határértékként a 40 decibelt (dB) adta meg. Aki rendszeresen ennél nagyobb zajban alszik, annál alvászavar, álmatlanság jelentkezhet. A rendszeres, 55 dB feletti zajterhelés pedig magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet.
 A WHO szerint (www.euro.who.int) az újabb kutatások az éjszakai zajterhelést egyértelműen összefüggésbe hozták az egészség károsodásával. A zaj kiélezheti a súlyos egészségi problémákat, a lehetséges következmények az alvászavartól a korai halálozásig terjednek.
A repülőforgalom keltette éjszakai zaj akkor is okozhat magas vérnyomást, ha az érintettek nem ébrednek fel rá. Különösen káros, ha az emberek az elalvás szakaszában riadnak fel. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a hajnali repülési zaj felgyorsítja a szívfrekvenciát, és ezáltal kiváltképpen káros.
Bizonyos csoportok - mint a gyerekek, a krónikus betegek, az idősebbek és a több műszakban dolgozók - különösen érzékenyen reagálnak a zajra. Az alacsony jövedelmű rétegek aránytalanul nagy része érintett, mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy csendes környezetben, illetve jól szigetelt lakásokban éljenek - írta a WHO.
Az éjszakai zajártalom az orvos gyakori felkereséséhez és altatók beszerzéséhez is vezethet. Ez egyrészt a családok anyagi helyzetére, másrészt az állami egészségügyi kiadásokra is kihat.
A világszervezet olyan beavatkozásokat javasol a zajcsökkentésre, mint például zajvédelmi körzetek kijelölése, a hálószobák áthelyezése az épület csendesebb felébe vagy a hálószobaablakok zajszigetelése.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!