Állattartók figyelem! Szigorodnak a szabályok a házi kedvenceknél

FMH - Rendelet készül a kedvtelésből tartott állatok tartásának és forgalmazásának állatvédelmi követelményeiről, melynek bevezetése mérföldkő lehet a hazai állatvédelemben.

S. Töttő Rita

Az állatvédelmi törvény módosítása nyomán kötelezővé vált egy olyan kormányrendelet megalkotása, amely szabályozza a kedvtelésből tartott állatok tartását és forgalmazását. Szollár Domokos kormányszóvivő a készülő rendelet kapcsán elmondta: kizárólag engedéllyel lehetne csak állatkereskedést nyitni, jóváhagyott működési szabályzatra is szükség lenne és évente egyszer a hatóság kötelezően ellenőrzést tartana. Mindemellett az állatok forgalmazására is szigorúbb és egyértelműbb szabályok vonatkoznak majd. Így például nem forgalmazható majd olyan állat, amely a szülői gondoskodás nélkül nem képes önálló életre. De  az állatkereskedésekben tartott állatok számára  biztosítani kell  a természetes életkörülményeikhez hasonló környezetet, a zavartalan pihenést. Kutyát pedig nem lehet állandó jelleggel tíz négyzetméternél kisebb területen, madarat kör alakú kalitkában, halat gömb alakú akváriumban tartani. A rendelettervezetben szerepel az is, hogy patás állat és kutya kivételével nem lehet kikötni az állatokat.  

Berey Attila, a fölművelésügyi miniszter  állatvédelmi tanácsadó testületének elnöke már rég szorgalmazta egy hasonló rendelet megalkotását:  Az állattartásban és különösen az állatkereskedelemben tapasztalt állatvédelmi szempontból elfogadhatatlan jelenségek adnak indokot a jogszabály életbe léptetésének - véli Berey, aki szerint a rendeletben a kellő gyakorlattal nem rendelkező állatkereskedők számára előírt képzési kötelezettség garantálni fogja azt a minimális szakismeretet, amit kedvenceink forgalmazásával foglalkozó szakemberektől joggal elvárható. Az elnök azt reméli, hogy a jogszabály hatályba léptetése a hazai felelős állattartás elterjedését is  felgyorsíthatja.

A készülő rendeletről  Osztotics Tamás székesfehérvári állatkereskedő is hallott:
- Van néhány kérdéses pontja a rendeletnek: például a rendelet hatálya vonatkozik-e az eleségállatokra is, mint például a naposegérre? Ezek az állatok ugyanis anyjuk nélkül még életképtelenek, viszont más állatok etetésére csak ilyen kis korban alkalmasak - kérdi a kereskedő, aki szerint hatósági ellenőrzésre eddig is számíthattak, csak legfeljebb nem évente. A gömbakváriumok és kalitkák tekintetében pedig úgy vélekedik:  - Szerintem nem feltétlenül a forma, hanem a nagyságrend a meghatározó. Mert mitől jobb, egy apró négyzetalakú tároló, mint egy óriási gömbkalitka vagy akvárium? -  kérdi, de hozzáteszi: az új rendelet jó irányba mozdíthatja el a magyarországi állattartás helyzetét.
A várhatóan március 1-én lép hatálybalépő jogszabálytól sokat vár Berey Attila is:  - Természetesen minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. Ennek érdekében a hatóságok az állatvédők és minden polgár megismerheti és számonkérheti a konkrét követelmények betartását.


Állatkereskedések leendő működési feltételei: szakirányú képesítés vagy legalább 5 éves szakmai gyakorlat, kötelező állatorvosi ellátás, jóváhagyott működési szabályzat, az értékesíteni kívánt állatfajok megnevezése, száma, a tartás körülményeinek megjelölése. A  működési szabályzatot a kerületi főállatorvos hagyja jóvá. Csak állatorvos által jegyzőkönyvben egészégesnek nyilvánított állat  forgalmazható. Írásban közölni kell a vásárlóval az állat tartásának  feltételeit, az emberre veszélyt jelentő egészségügyi kockázatokat.

A kedvtelésből tartott állatok tartására vonatkozó rész lényege: az állatokat úgy kell tartani, hogy az lehetővé tegye természetes viselkedésüket, ugyanakkor a környező lakóközösség kialakult életét, szokásrendjét  és biztonságát tartósan ne zavarja. A jogszabály részletesen  meghatározza a kedvtelésből tartott állatfajok tartásának feltételeit. Így például kutyát  10 négyzetméternél kisebb területen elzártan tartani tilos!  A bánásmódról, az adott állat viselkedési és  szociális igényeiről is külön szól a jogszabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!