Alkalmi művészek a múzeumban

Gyakorlott múzeumpedagógusok vezetésével, játékos formában ismerkedhettek a hazai kortárs képzőművészettel azok a családok, akik szombaton ellátogattak Székesfehérváron az Új Magyar Képtárba.

B. Kiss László

A képtár hat termében egy-egy műalkotás inspirálta azokat a feladatokat, amelyet a vállalkozó kedvű gyerekek és családok végrehajthattak. Az, ami a feladatokat – a karnevál jegyében – egy nevezőre hozta, összekapcsolta az átváltozás volt.

Barta Lajos Hullámok című munkája nyomán például hullámokat, Konkoly Gyula hatalmas, rózsafejet ábrázoló szobra alapján pedig virágot kellett anyagból, gyurmából készíteniük a vállalkozó kedvű múzeumlátogatóknak, természetesen a maguk módján újraértelmezve a témát. A legnépszerűbb feladathoz, amely a felnőttek fantáziáját is megmozgatta, Erdély Miklós képzőművészeti alkotása adta az inspirációt, mely alapján régi fényképekbe álmodhatták bele magukat a látogatók: frissen - és megfelelő pózban készített - fotójukat körbevágták és belemontírozhatták az általuk választott archív felvételbe. Volt, aki ily módon „belenyalt” a hatvanas évek lányainak fagyijába, egy nagypapa és unkája pedig az ötvenes évekbeli rádióadásba „hallgatott bele” a képen szereplő ismeretlen férfi oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!