Adóforint és csempészet

Székesfehérvár - Elmaradt és elkönyvelt adóbevételekről, nehézségekről és lehetőségekről, valamint jellemző bűncselekményekről beszéltek egy új szervezet tájékoztatóján.

Tihanyi Tamás

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám és Pénzügyőrség (VPOP)  egyesülésével január 1-én megkezdte tevékenységét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely ellátja az állami adóhatóság és vámhatóság feladatait. A változással megszűnt az APEH és a VPOP. Az új szervezet csütörtökön  tartotta éves értékelő értekezletét  Székesfehérváron, majd Esküdt Gábor ezredes, főosztályvezető és Molnár Tamás alezredes, regionális főigazgató a sajtó rendelkezésére állt.   
Elhangzott: 2010-ben  a tervezettek 98 százalékát teljesítették, azaz a Közép-dunántúli Regionális Parancsnokság bevételei megközelítették a 30 milliárd forintot. A nem túl jelentős  elmaradás elsősorban a regisztrációs adók csökkenéséből keletkezett, mivel a gazdasági válság hatásai miatt (főként látványos ez a 2006-os, 2007-es évhez viszonyítva) jelentősen visszaesett az új gépjárművek értékesítése az országban (is). Némi elmaradást tapasztaltak  az import áfa-bevételek területén, bár a hiányolt összeg vélhetően önadózás formájában azért megjelent a költségvetésben.  A bérfőzési szeszadó-bevételek előirányzata  az évközbeni jogszabályváltozás miatt nem érvényesült. A bűncselekmények között jellemző, hogy sok az olasz, spanyol, cseh rendszámmal közlekedő, Nyugat-Európába elsősorban cigarettát, másodsorban szeszt  csempésző ukrán.
Kérdésünkre válaszolva Esküdt Gábor elmondta: a két korábbi szervezet integrációja után nem lettek kevesebben, az átszervezéssel nem is a létszámcsökkentés volt a cél (23 ezren dolgoznak  országos léptékekben NAV-nál). De többlet információkkal, közös adatbázissal     sokkal hatékonyabbak, ez pedig számukra óriási lehetőség -  s egyben óriási kihívás. Hiszen az új szervezetnél mintegy 9700 milliárd   forint (!) a 2011-es  "bevételi előirányzat",  erre az összegre pedig igen nagy  szüksége van az országnak és a költségvetésnek.   

Esküdt Gábor emlékeztetett rá, tavaly elsősorban az autópályák és a fontosabb turisztikai központok környékén volt közös akciójuk  a rendőrséggel. Ezt folytatják.  Leszögezte, a kormány elvárásainak megfelelően mindent megtesznek a sikerekért.

Kérdésünkre Molnár Tamás elmondta: tavasszal és nyáron folytatják a szórakozóhelyek  ellenőrzését, főként  a nagyvárosokban,  a Balaton és a Velencei-tó partján.  A régióban  eddig a tapasztalatok jók, bezárni nem kellett helyet, s  két esetben büntettek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!