Ádáz harc a rokkantparkolóhelyért - több mint fél órát várt a jogosult

Székesfehérvár - A mozgássérült-parkolók környékén még ma is dúl a harc a megyeszékhelyen. A zöldségpiacnál pedig kifejezetten feszült a helyzet nagy forgalom idején.

S. Töttő Rita

 

Székesfehérvár területén 2002 óta 260 mozgássérült-parkolóhelyet jelölt ki az önkormányzat. Ennek ellenére a mai napig ádáz harc dúl időnként az egészséges és a mozgássérült emberek között a parkolóhelyekért, noha teljesen egyértelmű: mozgássérült-parkolót csak olyan személy használhat, akinek valóban szüksége van rá  és erről hivatalos engedélye is van.
A minap az Alba Plazában működő zöldségpiac bejáratánál lévő mozgássérült-parkolót nem tudta igénybe venni egy vásárló, akinek nem csak joga (engedélye), de sajnos igénye is volt rá.
 - Mivel mozgássérült vagyok, nagyon rövid távot tudok megtenni gyalogosan a műtött és fájós lábaimmal.  Szerettem volna vásárlás céljából a piac oldalában parkolni a minap, ám sajnos ez nem sikerült, mert egy úr, aki valószínűleg a piacon dolgozik, megakadályozott ebben. Amint felszabadult a hely, gyorsan odahúzta a mozgássérültek részére kijelölt parkolóba az utánfutóját. Én udvariasan megkértem, szíveskedjen a parkolóba beengedni,  mire ő gúnyosan azt válaszolta, hogy majd 10 perc múlva - mesélte Kerpel István, aki azonban hiába várt,  a  tíz percből több mint fél óra lett. Türelme  joggal  elfogyott, ám, mivel nem tudta, honnan kérjen segítséget, várt tovább.
- A szemben lévő áruház parkolója nekem messze van, mert egyedül akkora távot nem tudok megtenni. Így kénytelen voltam kivárni, amíg az úriember visszajön.  Szeretném tudni,  mi a teendőm, hová, kinek kell ezt jeleznem, bejelentenem máskor, mert nem szeretném annyiban hagyni ezt az esetet!
 
- Elsőként hívja a 107-et! -  javasolta az ügyben Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője,  aki szerint a rendőrség egyébként is kiemelten kezeli a mozgássérült-parkolók ügyét. A konkrét ügyben pedig, mivel fotó is készült róla, szabálysértési eljárást indítottak.  Ha jogosulatlanul használja valaki a rokkantparkolót, 30 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható rá. 
Az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) szerint egyébként  minden 50 megkezdett parkolónként legalább egy ilyen hely kijelölése szükséges, viszont egymás mellé négynél több nem létesíthető - mondta  el kérdésünkre Balogh Margit, a székesfehérvári városgondnokság  forgalmi mérnöke.  - A város területén a mozgáskorlátozott-helyek kijelölése már a kezdetektől fogva egyéni kérelmek alapján történik. Ezt az indokolja, hogy egyes társasházakban több, máshol kevesebb ilyen parkolóra van igény.
-  Érkezett már máskor is panasz a mozgássérült-parkolókra, de inkább  olyan esetekben, ahol a ház lakói nem tolerálják az ott lakó mozgássérült abbéli igényét, hogy az általa igényelt helyet részére szabadon hagyják. Ez esetben a rendőrség és a közterület-felügyelők ellenőrizhetnek, valamint illetéktelen használat esetén  bírságolhatnak - tette hozzá Balogh Margit. 
Ezeket a közterületi várakozóhelyeket egyébként bárki igénybe veheti, aki a birtokában levő mozgássérült-parkolókártyát az autó szélvédője mögött jól látható módon elhelyezi. A táblákra rendszám nem tehető ki, éppen azért, mert oda más mozgássérült is beállhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!