A zene(i) nagyhatalom - Liszt-művek és brazil szamba a világnapon

Székesfehérvár - Zenei nagyhatalommá vált volna város? A soron következő programokat, koncerteket, bérletsorozatokat tekintve talán nem is túlzás ez a megfogalmazás.

Szabó Zoltán

A Vörösmarty  Színházban szerdán sajtótájékoztatót tartottak a zenei évad eseményeiről. Quintus Konrád, a  teátrum igazgatója megjegyezte: a színház nyitott intézmény, befogadja és segíti a város  kulturális eseményeit,  ideértve természetesen a zenei programokat.  Utóbbiak közül sorrendben az első a Zene világnapján, október 1-én a Gáz utcai sportcsarnokban rendezendő  gála. 
Brájer Éva  alpolgármester  elmondta, hogy a  tavalyi est frenetikus sikerű volt, és hasonló fogadtatásra számítanak az idén is. A muzsika 18 órakor kezdődő ünnepén a város  gyermek- és felnőtt kórusai lépnek fel  zenekari kísérettel, a programban helyet kap a népzene és a komolyzene egyaránt. Ahogyan ez már szokás, a világnapon adják át  az önkormányzat által 2002-ben alapított Fricsay  Richárd  zenei díjat, továbbá az  Év kórusa elismerést és a dicsérő okleveleket. Kneifel Imre, a Kodály Zoltán iskola igazgatója, karnagy, a Tilinkó  zenekar zenésze hozzátette: a Liszt-év kapcsán a  nagy zeneszerző két műve is szerepel a műsorban,  de emellett finn népdal,  brazil szamba,  magyar népdalcsokor is elhangzik, és a 130 éve született Bartókról  is megemlékeznek. Percze Ilona,  az önkormányzat közművelődési irodájának munkatársa megemlítette, hogy 20 kórus lép fel a szombati  koncerten. A  kínálatot tekintve egyébként Fehérvár szerinte zenei nagyhatalommá vált.  Utalt  az ifjúsági hangversenysorozatra, amely annyira népszerű, hogy a bérletekhez  csak kihalásos alapon lehet hozzájutni.

 Az ifjúsági hangversenysorozat főszervezője, Kneifel Imre ismertette a programot. November 15-én a színházban a zongoravirtuóz és zeneszerző Liszt Ferencre emlékeznek, fellép az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Január 12-én a kárpát-medencei magyar népzenéé és a táncé lesz a főszerep. Az Arra gyere, amerre én! című  műsorban  fellépnek az Alba Regia    Táncegyüttes tagjai és a Tilinkó zenekar. Március 26-án Johann Sebastian Bach  brandenburgi  versenyeit hallhatja a közönség kiváló szólisták és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar interpretálásában.  Végül május 10-én  Csindratta  címmel kalauzolják el a  fiatalokat a  világzene,  az etno jazz, a balkáni muzsika  világába. A  Fabula Rasa  együttes segít majd ebben.  A sokszínű kínálattal azokat is be akarják csalogatni  a koncertekre, akik nem zenei iskolába járnak.

 A  Somorjai Ferencről elnevezett Mesterbérlet  ezúttal is  igényes, színvonalas  hangversenyeket tartalmaz. Október 24-én,  19 órakor a Szent István Művelődési Házban  hárfa- és fuvolaest  lesz.  Mozart, Donizetti,  Massenet, Elgar  és Debussy műveiből válogatnak. Közreműködnek a  Vivace Kamarazenekar  és a  Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistái: Sipkay Deborah (hárfa),  Kovács Imre  (fuvola),  Porzsolt  György  (brácsa). Március  26-án, 19 órakor   a világhírű operaénekes, Sass Sylvia  ária és dalestje várja a közönséget a Vörösmarty  Színházban. Purcell, Händel, Bizet, Mascagni és Strauss áriái és dalai csendülnek fel, zongorán közreműködik  Harazdy Miklós. Végül a harmadik helyszínen, a Barátok Templomában   május 19-én, 19 órakor rendeznek orgonahangversenyt.  Bach, Reger, Fauré  és Ravel  kompozícióiból állították össze a repertoárt. Az esten fellép Nagy László Adrián   orgonaművész,  szaxofonon közreműködik  Zsemlye Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!