A zene ölelésében fejlődnek a kicsik

Székesfehérvár - Már pocaklakóként érdemes énekelgetni a babának, később, kisgyermekkorban pedig igen fontos a zene szerepe a fejlődésben. Az az igazi, ha mindez mozgással is párosul.

Lovász Lilla

- Loretta 9 hónapos volt, amikor először a Dalodába jöttünk. Most két éves, és látom, mennyire jót tesz a foglalkozás a szocializációjának: idegen környezetben is könnyen feltalálja magát, nem fél, gyorsan beszédbe elegyedik bárkivel. Ráadásul rengeteg mondókát tud, a dalokat otthon is énekelgeti - dicsekszik az elégedett édesanya,   Zelenák Piroska Alíz, az egyik résztvevő.


Nagy-Kalmár Szilvia pszichológus évek óta vezeti a Daloda nevű foglalkozást, ahol zenével, mozgással egybekötve fejleszti a kicsiket.
- A baba fél éves koráig igen erős, szimbiotikus kapcsolatban él az anyával. Utána azonban mind a gyermek mind az édesanya jobban igényli, hogy közösségi élményekben legyen része. Ezért hat hónapos kortól lehet jelentkezni a Dalodába, ahol különböző zenés, mozgásos élményeket szerezhet a kicsi.
Sok-sok mondókát, dalt tanulnak az apróságok, miközben ritmushangszerekkel kísérhetik az éneket. Az anyák is aktívan részt vesznek a foglalkozáson, ők is énekelgetnek, ölbéli játékokat játszanak a kicsivel, lovacskázást, csúszdázást. De komolyabb mozgást igénylő feladatok ugyancsak vannak, mint a gólya viszi a fiát, vagy a bújj-bújj zöldág, a zsipp-zsupp.
- Az ének, a zene meghatározó része kellene, hogy legyen a nevelésnek már fogantatástól kezdve. A zene erőteljesen hat az érzelmekre, a mozgás- és beszédfejlődésre és fejleszti a kreativitást. Az együtténeklés, a mozgással kísért ölbéli játékok az anya-gyermek kapcsolatnak legalább olyan jót tesznek, mint a mesélés  vagy  a közös bábozás. Fontos, hogy az anya ne féljen énekelni, hiszen nincs szebb a gyerkőc számára, mint az édesanyja hangja. A ritmusérzék, az egyensúly fejlődése önkéntelen, ha gyakran hallanak a gyerekek dalt, verset.  Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Kányádi Sándor művei  könnyen megjegyezhetők, így fejlesztik a memóriát is.
Kutatók bizonyították, az ember alkotó, kreatív természete, a zene, az érzelmek, a fantáziával telített gondolatok, a tér és idő érzék, a színérzék, az élmények, tapasztalatok, információk szintézisének helye a jobb agyféltekében található. E terület lassabb érését a mozgásfejlesztés és nevelés terén is szem előtt kellene tartani, több ének-zene órát beiktatva az alsó tagozatos osztályok órarendjébe, véli Szilvia. A pszichológus a bal félteke működéséről is beszélt. Ennek  muzikalitása az agy kritikus érési periódusában fejlődik ki. Mind a beszéd, mind az ének ritmusérzete a bal agyféltekében, a motorikus, mozgató idegrendszer központjában fejlődik ki. A két agyi központ harmonikus fejlődése a személyiség fejlődésének meghatározó feltétele. A Daloda foglalkozásai éppen ezt célozzák.
-  Az anya-gyermek kapcsolat elmélyítése szempontjából szintén jó lehetőség ez a foglalkozás. Az érzelmi odafordulás mellett növeli az édesanyák magabiztosságát, s az itt megtanultakat később otthon is alkalmazhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!