A tánc örök lüktetés - ma van a világnap

FMH - Ősi és ösztönös önkifejezési forma, felszabadító erejű lehet és szinte mindenki tudja művelni ilyen-olyan formában: ma van a tánc világnapja.

feol.hu

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ.
A hagyományokhoz híven ezen a napon adják át Budapesten a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat. A budapesti Művészetek Palotája mellett idén Pécsett, Európa egyik kulturális fővárosában, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett otthonában is rendeznek gálaestet.

A tánc világnapjának magyarországi üzenetét az idén Zsuráfszky Zoltán Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója fogalmazta meg. A köszöntőt csütörtökön este Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartandó gálaesten olvassa fel a művész.
Itt egy részletet közlünk a tartalmas szövegből:
„A Tánc örök lüktetése, a pillanat művészetének nagyszerűsége sokakat elbűvölt már, s e bűvöletből nehéz, sokszor szinte lehetetlen szabadulni. Akit egyszer magához láncolt, legyen az akárhány éves, nem feledi a mozgás szabadságát, szépségét, a gyakorlás áhított gyötrelmeit, s nem feledi azt a boldogságot sem, amely az általa elnyert sikert koronázza.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!