A táj sebeit gyógyítják

Székesfehérvár - Az idén is megrendezik az akciót, mondta Gárdonyi László, a Gaja egyesület nevében, amikor pénteken kiosztották az elmúlt időszakban dolgozók díjait.

Kovalcsik Katalin

Az illegális hulladéklerakók felszámolásának érdekében kezdődött az országos kampány 2006-ban, a részvételre pályázni lehetett. Megyénkben a Gaja Környezetvédő Egyesület gondozta a pályázatot, amely négy részből állt. Fel kellett térképezni az illegális lerakókat, felhívni rájuk a figyelmet, majd megszervezni felszámolásukat, és megőrizni a rendet.
A Hulladék Munkaszövetség 2001. áprilisában hirdette meg először a Tájsebészet  elnevezésű országos programot - foglalta össze a tudnivalókat Gárdonyi László. Az országban azóta tavalyig mintegy hétszáz csoport vett részt a munkában, a feltárt  lerakók száma megközelítette a négyezret, a felszámoltaké pedig ezer volt.
Az akció nyomán nemcsak a rend teremtődött meg, hanem szemléletváltás is bekövetkezett, egyre többen érezték, vigyázni kell a környezetükre. A megtisztított területeken sportpálya, játszótér, közpark jött létre. A megyében 23 csapat 1777 taggal dolgozott, a felszámolt  hulladék mennyisége elérte a 454 köbmétert.
- Vass Albertet idézve: "Vendég vagy a világban" - kezdte köszöntőjét Warvasovszky Tihamér polgármester,  aki üdvözölte azokat, akik áldoznak környezetük védelméért. Díjat kapott a Széchenyi István Horgász Egyesület, a női hajléktalan szálló, a HOFESZ Egyesület, az Alcoa GBS.,  a Videoton Horgász Egyesület, az iszkaszentgyörgyi természetvédők, a Püspök-kertvárosi óvoda, a nádasdladányi diákönkormányzat, a zentais diákok, a Juhar Baráti Társaság  a Tekergő klubbal  együtt, a csóri alkotók, a megyei civil szövetség, az ARISZ, az Együtt Kőszárhegyért egyesület, a Sárkereszetesért Egyesület a tagiskolával együtt, a soponyai faluszépítők, a martonvásári Zöldalma, a Szeretet-Híd református, az Európai családi és ifjúsági egyesület, a Gáspár Attila kerekasztal, a Kríziskezelő Központ.       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!