A repülés és a modellezés szerelmesei

Seregélyes - Már nem csak a Kolibri Modellező Egyesület, hanem modellező szakkör is működik a településen. Pertz Ferenc szakkörvezetőként a repülőgép modellek megépítésének fortélyaiba is bevezeti az érdeklődőket.

Sinkovics Eta

 

Pertz Ferenc nem csupán tagja a helyi modellező egyesületnek, hanem vállalta egy tavaly ősszel elindult szakkör vezetését is, melynek az általános iskola technika terme ad otthont keddenként. Felnőttek, gyerekek is részt vesznek a klubfoglalkozásokon, ahol a szakkör vezetője arra próbálja rávezetni a kezdő modellezőket, hogy az építés folyamata épp oly izgalmas, mint a repülés.

- Repülőgépészként a modellek, makettek mellett igazi légi járműveket is építettem, sőt, az otthoni műhelyben több, különböző méretű, típusú darab rejtőzik, mely egy-egy verseny, vagy bemutató alkalmával előkerül. Persze a mai modellezőket, leginkább a gyerekeket a rádió távirányítású modellek hozzák lázba, mindannyian arra vágynak, hogy ezekkel tegyék próbára magukat - mesélte a szakember, Feri bácsi, miközben a szakkörre érkező gyerekek helyeseltek. Elárulták, az ősz folyamán kapcsolódtak be a szakköri munkába, s persze várják a tavaszi, szabadtéri „edzéseket”, amikor Feri bácsi irányítása alatt maguk is a magasba emelkedhetnek. Egyikük megjegyezte, egy-két modellt már megépített, azok most is fenn vannak a tetőn.

Pertz Ferenc gyermekkorában is modellezett, sőt, a 70-es években az ő konstrukciójából készítettek rádió berendezést. Petz Ferenc tehát igazán tudja, miért is olyan izgalmasak a gyerekek számára a rádiós távirányító vezérelte repülőgépek. A szakkör vezetője törekszik is arra, hogy bevezesse a gyerekeket, sőt, a felnőtt érdeklődőket ebbe a különleges világba. - Készítettünk már apróbb siklórepülőt, a tavaszra pedig szeretnénk egy rádiós repülőt megépíteni. Együtt dolgozunk rajta, s közösen tanuljuk majd meg annak irányítását is - mondta Pertz Ferenc, a gyerekek pedig lelkesen helyeseltek. Hozzátette, kézügyesség, kitartás és szorgalom is kell a repülőgép modellezéshez, de a tavaszi házi versenyen már mindenki bizonyíthat.

Megtudtuk, a szakkörre közel tízen járnak, az egyesületnek pedig 16 tagja van jelenleg, de a szakkörre járók is csatlakozhatnak a Kolibri csapatához. Az egyesület tagjai között persze akadnak olyanok, akik modellezni, mások repülni szeretnek. Feri bácsi műhelyében igazi különlegesség is akad, például a 2,5 méteres robotpilótás gép. Ma már a kézzel készített darabok mellett megvásárolhatjuk az egyes repülőket összeszerelve, vagy részleteiben, s akár néhány óra alatt elkészíthetjük a magunk gépét.
- A rádió távirányítós vezérlés különlegessége, hogy mindig úgy kell irányítani a gépet, mint ha benne ülnénk. Ez azonban igazán nehéz lehet egy kezdő számára, például akkor, amikor a gép szembe van vele - tette hozzá a szakember, mellyel egyben türelemre is intette a 12-14 éves szakkörre járó fiúkat, akiknek minden vágyuk végre pilótává válni.

 

 

 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!