A recski papra emlékeztek a forradalom évfordulóján

Bicske – A deres hajú, '56-os "pesti srác", Rácz Sándor jelenlétében avattak emléktáblát a legendás recski pap, néhai Tabódy István emlékére Bicskén, a Szent László Általános Iskola homlokzatán. Vargha Tamás megyei közgyűlési elnök és Tessely Zoltán polgármester, országgyűlési képviselők idézték meg a városban papként szolgált Tabódy atya hazafiúi kitartását a forradalom 55. évfordulóján.

Zsohár Melinda

Már szobrot is állított az önkormányzat a katolikus templom kertjében Tabódy Istvánnak, s tisztelői a map napig emlegetik nevét, a mostani forradalmi évfordulón elsősorban rá emlékeztek a többi 56-os hős megidézése mellett. Tabódy István kalandos, hősies, felemelő és lesújtó élményekkel teli élete a 20. századi magyar históriában sem átlagos! Tizenkilenc évet töltött a kommunisták börtöneiben, többek között a hírhedett Recsken a korábbi katonatiszt, huszárkapitány, aki később megtért Istenéhez, s pap lett. Bicskei szolgálata idején érte meg a rendszerváltást, katonai rangját is visszanyerte, előléptették, egyenruhát viselt, mégis esketett, keresztelt, misézett, temetett továbbra is, teljesítvén a nehéz időkben tett fogadalmát.

A városban az ő kezdeményezésére indult újra 1990. után az egyházi (katolikus) általános iskolai képzés, amelyet először sokan támadtak, s nem nagy jövőt jósoltak fennmaradásának. Ma rangos elemi oktatási intézmény a katolikus templom tőszomszédságában a Szent László-iskola, s mostantól emléktábla hirdeti homlokzatán "Krisztus katonájának". Ez utóbbi elnevezéssel Vargha Tamás, a Fejér megyei közgyűlés elnök illette az ünnepségen Tabódy Istvánt, fejet hajtván a megtörhetetlen pap, ember és hazafi előtt.

Tessely Zoltán polgármester Rácz Sándort, az egykori harcostársat köszöntötte, nagy idők nagy tanúját. Rácz Sándor 1956-ban a Nagy Budapesti Központi Munkástanács elnökéül választották társai, a forradalom leverésekor tárgyalásra hívták a parlamentbe, ám tőrbe csalták, elárulták, bebörtönözték. Hála Istennek, megélte a köztársaság kikiáltását, s 1956 rehabilitációját! Mostani bicskei köszöntésében elmondta: lelki kötelességének érzi, hogy minden lehetőség szerint szóljon az 1956-os magyar forradalom igazságáról, tisztaságáról és hitéről, s újra és újra megnevezze a bűnösöket és az áldozatokat.

 

Bicske Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Bicskéért Elismerő Oklevél kitüntetést adományozott Lajtai Bélának, a Zánkán birtokolt Bicskei Üdülőtáborban végzett több évtizedes önkéntes munkájáért. Minden évben, az október 23-ai városi ünnepségünk keretében köszöntjük a nyugdíjba vonuló köztisztviselőket és közalkalmazottakat. Ilyen kolléga volt: Dobozi Béláné, Zsirai Győzőné, Fortágh Istvánné, Papp Lászlóné és Veress Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!