A megye intézményei a kormányhivatal irányítása alá kerülnek

FMH - A megyei önkormányzat valamennyi intézménye a kormányhivatal irányítása alá kerül január elsejétől - jelentette be péntek reggel Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

Tribolt Lajos

A megyei önkormányzat minden intézményét (kórház, iskolák, szociális intézmények, közgyűjtemények) január elsejétől átveszi a megyei kormányhivatal. Persze nemcsak a működtetést, hanem az ingatlanvagyont, de az önkormányzati adósság konszolidálását is. Minderről tegnap beszélt Balogh Ibolya,  a megyei kormányhivatal főtitkára, és Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. Balogh Ibolya szólt arról is, hogy történelmi időket, pillanatokat élünk meg, hiszen a rendszerváltás óta biztosan nem történt olyan jelentőségű közigazgatási átszervezés, mint amibe most vágott bele a kormány, részben az adósságok miatt.
Balogh Ibolya főigazgató elmondta, hogy a megyei önkormányzatok rendkívüli mértékben eladósodtak, bár erről nem azok tehetnek. Szükség van az önkormányzatok pénzügyi helyzetének konszolidálására, amit az állam vállal magára. Ugyanakkor a megyék  valamennyi intézménye január 1-jétől állami kézbe kerül.
Az állami kéz a gyakorlatban a megyei kormányhivatal irányítását jelenti. A főtitkár kérdésünkre megerősítette, hogy az intézmények a teljes ingatlanvagyonukkal kerülnek át, amíg a megyei önkormányzatok hitelállományát az állam konszolidálja majd.


A főigazgató kitért arra is, hogy jelenleg még nem adott a jogszabályi háttér, de a Fidesz elkötelezett a konszolidációban, és a kétharmados parlamenti többség biztossá teszi, hogy a változások január elsejétől bekövetkeznek. Kijelentette, hogy a  megyénkben több mint négyezer munkavállalót érintenek a majdani döntések. Érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézményeket a státuszokkal együtt veszik át. Szintén lapunk érdeklődésére Balogh Ibolya és Vargha Tamás  arról beszélt, hogy a megyei hivatal intézmény-irányításban érintett dolgozói a kormányhivatalhoz kerülnek.
Balogh Ibolya kifejtette, hogy a kormányzat tárgyalásban van a bankokkal a megyei önkormányzatok adósságáról, és együtt tárgyalva jobbak az esélyek, mintha ezt minden önkormányzat maga tenné meg. Ezért jó, ha egységesen lehet megoldást keresni. A főigazgató arra is kitért, hogy a megyei önkormányzattal jó a kapcsolatuk, az  informálás kölcsönösen működik, és az önkormányzat hivatala megadja az átadás-átvételhez szükséges segítséget.
 Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a megyei elnökök és a miniszterelnök nyári találkozóján megegyezés született, hogy a megyei önkormányzatok fő feladata az eddigi intézményfenntartás helyett a területfejlesztés, település-fejlesztés lesz, valamint a hazai és uniós pályázati lehetőségek összehangolása. Mindenben segítik az átadás előkészítésének folyamatát.
Lapunk érdeklődésére Balogh Ibolya elmondta, hogy a közgyűjtemények is állami kézbe kerülnek januárban, ám a későbbi sorsukról még egyeztetések vannak. A helyi önkormányzati intézményekről még nincs konkrét információjuk.

A Fejér megyei önkormányzat  intézményei:

Bicske: József Attila Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Prelúdium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Vajda János Gimnáziuma és Szakközépiskola. Gárdony: Velencei-tavi Vízi Sportiskola Nonprofit Kft. Martonvásár: Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon. Mór: Táncsics Mihály Gimnázium, Gárdonyi Géza Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium. Polgárdi: Integrált Szociális Intézmény. Pusztaszabolcs: Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Sárbogárd: Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Petőfi Sándor Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Seregélyes: Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium. Székesfehérvár: Európai Információs Pont és Turisztikai Nonprofit Kft., Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, Fejér Megyei Levéltár, Fejér Megyei Művelődési Központ, Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár, Gyermekvédelmi Központ, Szent György Kórház. Velence: Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!