A legjobb 12 között a magyar kézilabda-válogatott

Bejutott a legjobb 12 közé a magyar női kézilabda-válogatott a kínai világbajnokságon, miután csütörtökön 35-28-ra nyert a japán csapat ellen.

MTI

A magyarok - akik a középdöntőbe a románok és a norvégok elleni vereséget viszik magukkal - szombaton a spanyolokkal, vasárnap a dél-koreaiakkal, kedden pedig a házigazda kínaiakkal találkoznak.

A magyar szövetség elnöksége előzetesen a 12 közé jutást várta el Mátéfi Eszter kapitány együttesétől.

Eredmény, 5. forduló:
C csoport (Szucsou):
Magyarország-Japán 35-28 (15-14)

gól: Tóth T. 8/1, Szucsánszki 7, Bódi 4, Tóth K. 4, Kovacsics 3, Bulath 3, Zácsik 2, Juhász 2, Szabó 1, Tomori 1, illetve Fudzsii 8/4, Uegaki 8/2, Szakugava 6, Arihama 2, Maki 2, Szakamoto 1, Sindzso 1

Vérten szerdai sérülése nem jött rendbe, így kihagyta a fontos csatát. Három magyar gól vezette fel a meccset, de ettől nem nyugodott meg a válogatott. Sok volt a hiba, és a japánok is rengeteget rontottak. Átlagban minden két magyar találatra érkezett válasz, így 6-3-tól, a 10. perctől kezdve több poszton cserélt az ázsiai együttes kapitánya. Ettől jobb lett a japán alakulat - főleg támadásban -, negyedóra elteltével 9-6, kisvártatva pedig 9-8 lett az állás.
Az egyenlítés sem késett, Szakugava megindulásai után hatszor is eredményes volt. 12-12-nél, a 24. percben Mátéfi időt kért, hátha kilábal a hullámvölgyből együttese. Ha Herr nem fogott volna ziccereket, akkor nagy is lehetett volna a baj. Bódi ötperces gólcsendet zárt le, és így legalább a minimális vezetéssel lehetett elvonulni pihenőre.
A második félidő elején felváltva estek a gólok, majd egy látványos akció végén megint egyenlő lett. Ito kiállítása alatt visszavette az előnyt a Mátéfi-csapat, amely 17-17 után 20-17-re lépett el. Tóth Tímea eredményes szakasza volt ez. A japánok nem törtek meg, szívósan tapadtak a magyarokra. Tóth T. és Uegaki külön gólpárbajt vívott, amikor Tomorit kiállították, de az emberhátrányban nem jött feljebb az ellenfél.
A Herrt váltó Triffa fontos szituációkban hárított, és a támadójáték ugyan akadozott, az 50. percben 29-24-re elhúzott a magyar együttes. A végjátékban már nem volt gond - még emberhátrányban sem -, minden csapategység jó teljesítményt nyújtott, és ezzel sikerült teljesíteni a minimális célkitűzést, a középdöntőbe jutást.

Mátéfi Eszter:
"Most már bevallhatom, nagy kő esett le nemcsak az én, hanem a játékosok szívéről is, hiszen az alapcélkitűzést, azaz a csoportból való továbbjutást sikerült teljesíteni. Kellemetlen stílusban játszottak a japánok, nehéz volt felvenni a ritmust. A csapatmunka igazi diadala volt ez. Már az elején elhúzhattunk volna, ekkor sajnos, kimaradtak a ziccerek. Ám a második félidőben látszott, mekkora morális tartása van az együttesnek. A folytatásban a spanyolok, a dél-koreaiak és a kínaiak következnek, nehéz lesz, de nem annyira, mint a románok és a norvégok voltak. Csak az elvégzett munkában bízhatunk, a hitünk megvan ahhoz, hogy a középdöntőben is jól szerepeljünk. Arra a produkcióra kell alapoznunk, amit a norvégok elleni első 45 percben, illetve a románokkal szemben a második félidőben mutattunk."
Triffa Ágnes:
"A világbajnokság előtt nagyon beteg voltam, 39 fokos lázzal küszködtem, ez lelkileg nagyon megviselt. S talán éppen ezért örülök a mai teljesítményemnek. A második félidőben Herr Orsolya kapott pár olyan gólt, ami után a szövetségi kapitány becserélt. Boldog vagyok, hogy hozzá tudtam tenni a magamét a diadalhoz. A labdaéhségem látszott a produkciómon, belülről, a kapuból nem volt nehéz dolgom, ellenben a lányok rettenetesen nagyot küzdöttek a fürge japánokkal. Bízom abban, hogy Magyarországon mindenki boldog, hiszen továbbjutottunk, ezzel talán kevésbé jutnak el hozzánk bizonyos negatív hangok. Természetes, hogy a szurkolók hiányolják a válogatott nagy sztárjait, de most mi vagyunk itt, nekünk kell bizonyítanunk."  
Tóth Tímea:
 "Nem volt +zabszem-effektus+ a csapatban, a norvég meccs után látszott, hogy meg tudjuk oldani a feladatot. A dac is dolgozott bennem, hiszen a norvégokkal szemben nem tudtam úgy játszani, ahogyan azt magamtól elvárom és ahogyan elvárják tőlem. A spanyolokkal folytatjuk, majd jön Korea és Kína. Utóbbi meccset hoznunk kell, a másik kettőn is mindent megteszünk. A pénteki szünnap jól jön, kell a regeneráció. Hosszú ideje vagyunk már együtt Kínában, sokat gondolok az otthoniakra, de még nagy feladatok várnak ránk ezen a világbajnokságon."


Korábban:
Norvégia-Románia 25-24 (14-12)
Tunézia-Chile 34-16 (21-7)

A csoport végeredménye:
1. Norvégia 10 pont
2. Románia 8
3. Magyarország 6
4. Japán 3 (144-155)
5. Tunézia 3 (137-155)
6. Chile 0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!