A láthatósági mellény se maradjon el! Ellenőrzik a kerékpárosokat

Székesfehérvár - Április 3-tól 26-ig szigorúan ellenőrzi a rendőrség az országban a kerékpárosokat. Az akcióról sajtótájékoztatón számoltak be Székesfehérváron.

Kovalcsik Katalin

Valószínűleg rossz néven veszik majd a kerékpárosok a rendőri ellenőrzést - ahogy a motorikus járművek vezetői sem szoktak örülni -,  de  az országos  kampány, amely április 26-ig tart, az érdekükben kezdődött. A szerdai,  főkapitánysági sajtótájékoztatón  Illés Mihály alezredes, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára  elsősorban az ellenőrzés okait ismertette. Elmondta, hogy  az ország útjain tavaly  bekövetkezett 16 307  személyi sérüléssel járó közlekedési baleset tizenegy százalékát  kerékpárosok okozták.  A  megyében  csak egy  leheletnyivel jobb a helyzet,  ugyanis a 755 sérüléses baleset  tíz százalékát  okozták két keréken közlekedők, de  történt 131 olyan baleset, amelyben az egyik résztvevő kerékpáros volt, ezek 58 százalékában okozóként  szerepelt  a biciklis. A számok beszédesek, de úgy tűnik, kevesen tudják, hogy a kerékpárosnak is ismernie kell a Kreszt, mi több előírásai szerint közlekedni.   Elhangzott, nem ártana a kerekezőknek valamilyen  vizsgát tenni.
  A fokozott közúti ellenőrzés célja tehát, hogy csökkenjenek a kerékpáros balesetek, javuljon a biciklisek közlekedés-biztonsága.  Épp ezért be kell tartaniuk a kerékpárosoknak az általános közlekedési  szabályokat. Fel  kell venni a láthatósági mellényt a lakott területen kívül, éjszaka, korlátozott látási viszonyok közt. A hatóság ellenőrzi a kétkerekűek felszereltségét,  a tartozékokat, és kiszűrik az ittas állapotban biciklizőket.
A kerékpáros balesetek megelőzése érdekében már az általános iskolában elkezdik a diákok felkészítését a közlekedésre.   A megyében évek óta rendeznek  közlekedési versenyeket,   a kisiskolások kerékpáros kupáját egyedüliként szervezik az országban,  az Autóklubbal közösen  vetélkedő,  valamint rajzpályázatot is van.  A felnőttek  továbbképzése szintén ajánlatos lenne, mert a gyakorlatból tudjuk, nem minden nagykorú kerékpáros értelmezi jól - vagy ismeri egyáltalán - a biciklisekre vonatkozó  közlekedési előírásokat, szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!