A Kortárs Művészeti Intézet nem tudja, lesz-e pénz a működésére

Dunaújváros - Nehéz idők járnak a kulturális intézményekre. A szinte minden téren tapasztalható bizonytalanság és forráskivonás a Kortárs Művészeti Intézetet sem kerüli el.

Szabó Szabolcs

Már készül a Kortárs Művészeti Intézet november 4-én nyíló kiállítása. A Nehéz Ipar címmel jelentkező tárlat a rendszerváltás korának képzőművészetét mutatja be. A KMI pincéjében kiállítják a Hejettes szomjazók nevű képzőművészeti csoport által készített '89-es Gazdálkodj okosan!-t.  A hajdan  népszerű társasjáték életszerű alkalmazása tölti ki mostanában a Kortárs Művészeti Intézet vezetésének mindennapjait:  hiszen  már a 2012-es naptárat kellene tervezniük, ám egyelőre minden bizonytalan.
- Nem tudjuk, hogy az intézetet működtető Modern Művészetért Alapítvány mennyi  fenntartói támogatásra számíthat a következő évre. A kért költségcsökkentést elvégeztük, több dolgozótól megváltunk, csökkentettük a fizetéseket, nem használjuk a drága légkondicionáló rendszert sem. Ha tudnánk, hogy  2012-re megkapjuk a működtetéshez szükséges forrásokat, akkor már pályáznánk külső forrásokra, ahogy  eddig is - mondja Szoboszlai János művészeti vezető, aki hozzáteszi, megpróbáltak kialakítani egy, az intézethez kapcsolódó mecénás baráti kört, ám ez is csak akkor tudna finanszírozni egy-két kiállítást, ha a működési feltételek adottak. A művészeti vezető hangsúlyozza, tudják, hogy Dunaújváros anyagi helyzete rossz, ám hosszú távon szeretnének együttműködni az önkormányzattal, hiszen a KMI a város  nemzetközileg elismert kulturális bázisa: 
- A kultúra a választás szabadságát is jelenti. A KMI a kortárs kultúra terén nívós választási lehetőséget nyújt: programjai 2010-ben közel tízezer látogatót vonzottak.  Ha az ehhez fogható terek és lehetőségek megszűnnek, akkor marad a tömegkultúra arctalansága - választás nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!