A korábbinál több illegális petárdát, tűzijátékot foglaltak le a vámosok

FMH - Az elmúlt évek azonos időszakához képest sokkal nagyobb mennyiségben és több esetben foglaltak le illegálisan árusított tűzijátékokat és petárdákat a vámosok, így több szabálysértési eljárás is indul, mint tavaly és tavalyelőtt - tájékoztatta a vámőrség szóvivője csütörtökön.

MTI

Sipos Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy december 28-tól lehet megvásárolni engedély nélkül a kis és közepes tűzijátékokat, és azokat kizárólag szilveszterkor, 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad használni. 
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője elmondta: nemcsak az északi szomszédos országok, hanem a déli megyék határátkelőinek közelében is sokkal több esetben és nagyobb mennyiségben foglaltak le csempészárukat, mint korábban.
A vámőrség mélységi ellenőrzésekkel, szúrópróbaszerűen ellenőrzi az utakon az autókat, az elárusítóhelyeket, illetve azokat a területeket, ahol illegális árusítás történhet. A piacokon, a nagyobb bevásárlóközpontok tájékán is fokozott ellenőrzéseket tartanak.
Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályának vezetője karácsony előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: tavaly tűzijátékokkal kapcsolatban 316 eljárást indítottak, 3,8 milliós bírságot szabtak ki, 121 esetben elkobozták a terméket; az idén december 14-ig már 335 eljárás indult, a bírság összege négy és fél millió forintra nőtt, és az elmarasztalások száma is emelkedett. 
Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell vinni, és a forgalmazónak kötelessége visszavenni. Ha valaki a pirotechnikai eszközöket tovább birtokolja, szabálysértést követ el. 
Petárdát továbbra sem lehet vásárolni és birtokolni, aki megteszi, szabálysértést követ el, és akár 100 ezer forintos bírsággal büntethető - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!