A jobb fülbe súgd a kívánságot, s akkor teljesül!

Az emberek készségesebben dolgozzák fel a jobb fülüknél elhangzott információt, inkább teljesítik az ezen az oldalon elhangzott kéréseket - állapították meg olasz kutatók.

feol.hu

A Naturwissenschaffen című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői ezt azzal magyarázzák, hogy bal agyféltekénk, mely a jobb füllel áll kapcsolatban, ügyesebb a kérések feldolgozásában - idézi a BBC hírportálja (bbc.co.uk).
Az első teszt során 286 klubtagot figyeltek meg, miközben hangos zene mellett beszélgettek: az összes kapcsolatfelvétel 72 százaléka a hallgató jobboldalán zajlott.
A következő vizsgálatban 160 klubtag felé motyogtak érthetetlenül valamit, arra várva, hogy a szöveg értelmét kereső alany odafordítsa fejét. Ekkor cigarettát kértek tőlük. A kiszemelt egyének 58 százaléka a jobb, 42 százaléka a bal fülét fordította a kérő felé.
Az utolsó próbánál 176 klubtagtól vagy jobb oldalukról, vagy bal oldalukról kértek cigarettát a kutatók: jellemzően többször kaptak a jobb fülnél "lejmolók".
A kutatók úgy vélik, a jobb fülből az agy némileg jobban megközelíthető részébe érkeznek a feldolgozásra váró szavak. "Az eredmények alátámasztják a korábbi feltételezést jobb és bal agyféltekénk szakosodásáról" - írták tanulmányukban.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!