A hormonkezelés jót tehet a szívnek?

A nők szív- és érbetegségének kockázata a változó kor megjelenésével fokozódik, de korábban a hormonpótlást különböző egészségügyi veszélyek miatt nem ajánlották. A női hormonok adása egy új nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint segít a koszorúerek épségének megtartásában és az igen kedvező hatás - írta az Európai Szívgyógyász Társaság lapja.

feol.hu

A változó korral kapcsolatos kórélettani változások sok nőt megviselnek és ezért a megfelelő hormonkészítmények forgalomba kerülése után sokan kaptak hormonpótló kezelést. Az utóbbi években viszont nagy nyilvánosságot kaptak olyan vizsgálati eredmények, amelyek szerint az ilyen készítmények adása veszélyekkel jár.
A nemzetközi média különösen azt az adatot ismertette, mely szerint hormonpótlás során fokozódik az emlőrák megjelenésének veszélye. Volt olyan tanulmány, mely azt jelezte, hogy változó korban, a női nemi hormonok alkalmazása növeli az emlőrákesetek gyakoriságát. A hírekben viszont általában nem említették, hogy ez a kockázat arányának csupán olyan, vitatható mértékű fokozódását jelentette, mint például a grapefruit fogyasztása vagy a gyakori éjszakai műszak esetében.
Thomas H. Schindler és nemzetközi munkacsoportja a legkorszerűbb vizsgálómódszerek egyikével, a világszerte PET-rövidítéssel jelölt, Pozitron Emissziós Tomográfiával nézte 48, korosodó hölgy koszorúereit. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a koszorúerek belső felszínén lévő sejtek működését vizsgálják.
A kutatók 48, változó kor utáni panaszokkal bajlódó nőt kértek föl, hogy vegyenek részt önként a tanulmányban. A vizsgált személyek egyik része kapott hormonpótló kezelést, a másik csoport tagjai ilyen gyógyszereket nem szedtek. A PET-mérés előtt a vizsgálati alanyok karját jeges vízbe merítették, mert ez növeli az erek belső sejtborításának nitrogén-monoxid-termelését.
Az erek bélésének sejtjei szükség szerint kibocsátják ezt az értágító gázt, ha a szív igénybe vétele miatt a véráramlásnak fokozódik kell. Ha az erek belső sejtborítása ép, ha nincs érelmeszesedés, a nitrogén-monoxid kiválasztása zavartalan.
A hormonpótlás a vizsgálat tanúsága szerint megtartotta az így kezelt hölgyek koszorúereinek egészséges tágulékonyságát, ami védelmet jelent az esetleges szívinfarktus bekövetkezése ellen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!