A hallgatók megvédenék jogaikat

Dunaújváros - A DUDIK fesztivál hétvégéjén tartotta meg tavaszi közgyűlését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Kérdések, aggályok az átalakítás előtt.

Szigeti Sándor

 

A közgyűlés résztvevőit András István, a Dunaújvárosi Főiskola  rektorhelyettese köszöntötte.
- Ezekben a napokban a hallgatóságot és az intézményeket is erősen foglalkoztatja a felsőoktatás tervezett átalakítása. Változásra szükség van, de hogy ez miképpen valósul meg, azzal kapcsolatban az embernek már komoly dilemmái vannak. Ma a felsőoktatás ugyanis olyan átalakulás előtt áll, amelynek céljai nem mindig kivehetők - fogalmazott.  Egy vidéki város esetében a felsőoktatási intézmény esetleges elvesztése különösen fájó. Amellett, hogy a helyi szellemi életre is komoly kihatással van, érzékenyen érintheti az albérlet-piacot, vagy a helyi vendéglátást.
Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke beszámolójában azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök részéről jó döntés volt, amikor az egyeztetések során visszadobta a felsőoktatási átalakításának első tervezetét:
- Az a  márciusi anyag sem számokat, sem hatástanulmányokat nem tartalmazott. A mi célunk többek között az, hogy megőrizzük a megszerzett egyéni és kollektív hallgatói jogokat. A Széll Kálmán-terv egyik lényeges eleme, hogy a munkaerőpiaci igényekhez alakítsa a magyar felsőoktatást. Ezzel nincs is probléma, de a hallgatói létszámok meghatározásában mi is szeretnénk részt venni - szögezte le a HÖOK elnöke.
Az ülésen  elhangzott, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tételesen ellenőrizte a HÖOK pénzügyi beszámolóját,  és mindent rendben találtak.  A HÖOK  most azért is lobbizik, hogy a magyar (felső)oktatás önálló műsort kapjon a Magyar Televízióban. A  kezdeményezés nyitott fülekre talált, a tervek szerint jövőre elindulhat egy olyan műsor, amely az  oktatásügy aktuális helyzetét tárja a nézők elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!