A hal is lehet lecsós

FMH - Vannak időszakok - ilyen az ősz - amikor kénytelenek vagyunk behúzódni a lakásba, a kert rozsdába öltözött, az udvari sütés-főzés csak nagykabátban elviselhető.

Kovalcsik Katalin

Bár annak is van varázsa, amikor a tűz közelében melegedve lessük, hogy elkészüljön az ebéd. Kényelmesebb helyzet, amikor a konyha védett közegében készül mondjuk egy lecsós hal. A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent Hal- és vadételek könyvébe a tapolcai John Béláné  küldte el egyszerű, de jól hangzó receptjét. Vegyünk egy kilós pontyot, egy evőkanál olajat, egy fej vöröshagymát, egy adag - a beküldő egy liternyit ajánl - lecsót, sót, őrölt borsot, őrölt pirospaprikát. Az olajban dinszteljük meg a vöröshagymát, öntsük rá a lecsót. Ha ez készen van, adjuk hozzá a három ujjnyi szeletekre vágott pontyot. Fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, hagyjuk egyszer forrni, és már készen is van az ebéd.


Térjünk vissza a hazai konyhákba, a sárszentmiklósi  Raffai Viktorné  régi szerzőnk, a legutóbbi szakácskönyvbe őzpörköltet ajánlott gombóccal. Kétkilónyi őzhúsról szól a recept, amihez kell 20 deka sertészsír, három közepes vöröshagyma, 2,5 deci lecsó vagy paprika, paradicsom, csipet bors, köménymag, babérlevél, majoránna, bazsalikom, csípős paprika, két deci vörösbor, egy jó evőkanál pirospaprika, egy doboz tejföl, só. Az elkészítést bográcsban ajánlja Raffainé, de egy jól szituált lábasban is feltehetjük főni az ételt. Vágjuk kockára a vöröshagymát, pirítsuk meg, tegyük rá a pirospaprikát, engedjük fel kevés vízzel. Tegyük bele a felvágott húst, adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Amikor felfőtt, tegyük bele a két zöldpaprikát, két paradicsomot  vagy a lecsót , tegyük bele a fűszereket. Amikor már majdnem kész, puha a hús, öntsük bele a bort, keverjük hozzá a tejfölt. Rottyan egyet, és készen is van. A gombóchoz szükséges egy maréknyi liszt, héjában főtt burgonya, tojás, só. A krumplit sós vízben megfőzzük, ha puha, összetörjük, a liszttel, tojással, sóval gombócot gyúrunk belőle. Sós vízben kifőzzük, pirított prézlibe forgatjuk. Külön tálaljuk a pörkölthöz, a szafttal meglocsoljuk.


 Nagyon jól hangzik, szerintem érdemes kipróbálni, ahogy a hét végén én is megtettem a szabadbattyáni főzőklub hölgyei által ajánlott joghurtos pácolt tarját. Nem panaszkodott senki az ebédnél, ahogy valószínűleg azok is elégedettek lennének, akik megkóstolnák a fehérvári Pribenszky Gábor által beküldött recept alapján készített töltött vadkacsát. Kell hozzá két vadkacsa, zsemlemorzsa, petrezselyem, 1-2 egész tojás, 15-20 deka füstölt szalonna, frissen őrölt bors, só. A kacsát tisztítsuk meg alaposan, dörzsöljük be sóval. A receptküldő azt írta, hogy addig békén hagyjuk, amíg a máját, zúzáját valamennyi hájjal ledaráljuk. Cselekedjünk így!
 A darálékot zsemlemorzsával, apróra vágott petrezselyemmel, apró kockára vágott füstölt szalonnával, tojással, sóval, borssal összegyúrjuk. A kacsát megtöltjük, ha a nyakból kivettük a csigolyákat, a nyakbőrt is megtölthetjük. A nyílásokat hústűvel megtűzzük, vagy bevarrjuk. A kacsát 15-20 percig tiszta, enyhén sós vízben főzzük, majd kizsírozott tepsibe rakjuk, tetejét zsírral megkenve lassú tűznél sütjük. Sűrűn locsolgassuk, hogy ne száradjon ki, és süssük szép pirosra. Hagymás tört burgonyát, vegyes salátát, száraz fehérbort, vagy testes hideg sört ajánl hozzá a receptküldő.

Még több recept ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!