A garázdaság vádja alól felmentve - Ítéletet hoztak az enyingi balhé ügyében

Székesfehérvár - A városi bíróság - Tőke Zoltán tanácsa - első fokú ítéletet hozott ma az enyingi benzinkútnál történtek ügyében.

Szabó Zoltán

Röviddel a veszprémi Cozma-gyilkosság után, 2009. február 14-én tört ki a csetepaté Enyingen. A tíz vádlott - valamennyien helybéliek - az elsőrendű vádlott, R. János lakásában születésnapot ünnepeltek, majd további italok elfogyasztása érdekében átmentek a benzinkút büféjébe. Este fél nyolc körül tudomást szereztek arról, hogy több autóból álló konvoj tart a kút felé, a 64 vármegye tagjaival és a társaságban szerbek is vannak. A vádlottak, annak érdekében, hogy védjék magukat, üvegeket, italospalackokat vettek magukhoz, így "felfegyverkezve" várták a vendégeket. Utóbbiakkal érkezett egy televíziós stáb is, ám az általuk készített felvételek nem mutatták teljeskörűen mindkét felet. A kúttal szembeni biztonsági kamera képeivel együtt azonban támpontot nyújthattak a személyek beazonosítására, az ügy megítélésére. A vád garázdaság és a közlekedés veszélyeztetésének bűntette volt, mert az üvegekkel mozgó járműveket is dobáltak.

A felvételek alapos elemzése és a tanúk meghallgatása után a bíróság megítélése szerint a vádlottak - bár tettlegesség nem történt - alappal tarthattak attól, hogy megtámadják őket, a jelek arra utaltak. Védekezésük ennek megfelelően arányos volt, így garázdaság velük szemben nem állapítható meg. Bűncselekmény hiánya miatt felmentették őket. Négy vádlottnál bizonyítható volt a közlekedés biztonsága elleni veszélyeztetés, őket közérdekű munkára ítélték. A többieket bizonyítottság hiánya miatt felmentették. A vádlottak és védőik tudomásul vették a döntést, az ügyész a bűnösség megállapítása és a büntetés mértékének súlyosítása miatt fellebbezett. Az ítélet tehát nem jogerős.

Cikkeink a Cozma-gyilkosságról és a perről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!